Liberalii au decis: PL nu-l votează pe Vlad Filat la funcţia de premier

Tatiana Chiriac
01.04.2013

Partidul Liberal nu-l va vota pe Vlad Filat dacă acesta va fi propus de PLDM pentru funcţia de prim-ministru. Decizia a fost adoptată la 31 martie, de Consiliul Republican al PL convocat în şedinţă, unde pe ordinea de zi au figurat mai multe subiecte ce se referă la situaţia social-politică din Republica Moldova.

PLDM trebuie să înainteze o altă candidatură la funcţia de Prim-ministru dacă mai ţine la valorile liberal-democratice şi îşi menţine programul asumat care prevede integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Dacă liberal-democraţii nu vor înainta numele unui alt candidat pentru a forma guvernul şi vor insista ca Vlad Filat să fie din nou Prim-ministru, formaţiunea trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru alegeri parlamentare anticipate, spun liberalii.

Preşedintele PL a prezentat membrilor Consiliului Republican o analiză detaliată a contextului intern şi internaţional, precum şi o serie de implicaţii externe pe fondul crizei din Republica Moldova, cauzată în principal de faptul că ”Vlad Filat îşi pune interesele personale mai presus de cele naţionale. Astfel, Vlad Filat pune Republica Moldova în faţa a doua opţiuni, ambele inacceptabile: ori îl votăm pe el ca prim-ministru, ori alegeri anticipate”. Mihai Ghimpu a reiterat că este nevoie de o nouă Alianţă, dar o Alianţă pentru cetăţeni, curată, onestă, fără corupţie, fără contrabandă şi fără oameni cu dosare penale.

"Drumul nostru către Uniunea Europeană va dura aproximativ 15 ani. Am făcut aceste evaluări după consultări serioase cu experţii europeni, dar şi cu specialişti din interiorul partidului. Este vorba de patru cicluri electorale, până în anul 2026. Este nevoie să ne asigurăm o guvernare eficientă, profesionistă şi necoruptă în toată această perioadă. Numai aşa vom fi apreciaţi atât de cetăţeni, cât şi de partenerii noştri externi. Cele două acorduri, de Asociere şi de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, care cel mai probabil vor fi semnate în primăvara lui 2014, sunt foarte importante. Dar abia de aici începe greul", a spus Mihai Ghimpu.

În context, referindu-se la destrămarea AIE-2 şi crearea AIE-3, prim-vicepreşedintele PL Dorin Chirtoacă, Primar General al Municipiului Chişinău, a declarat: „În lume există două mari sisteme care luptă între ele: unul, cel al democraţiilor europene, e bazat pe reguli şi standarde democratice, iar celălalt, în est, se bazează doar pe piramida puterii. Republica Moldova se află pe linia dintre cele două sisteme. Partidul Liberal, având o orientare pro-europeană, militează pentru asigurarea evoluţiei democratice a statului şi crearea tuturor condiţiilor pentru prosperitatea cetăţenilor”.

Amintim că Guvernul condus de Filat a primit vot de neîncredere din partea deputaţilor. Acesta a venit ca urmare a crizei politice, care a început la 13 februarie, odată cu denunţarea acordului AIE 2 de către premierul Vlad Filat. Moţiunea de cenzură a fost depusă în Parlament săptămâna trecută, de fracţiunea comuniştilor. Motivul pe care l-a menţionat PCRM a fost corupţia din cadrul Guvernului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor