Legislaţia R. Moldova în domeniul asigurării calităţii programelor de studii va fi aliniat la cel european
alte articole
Programele naţionale de studii vor fi evaluate conform Standardelor şi Liniilor Directorii Europene în domeniul asigurării calităţii. Metodologia de evaluare şi acreditare a programelor de studii ale instituţiilor de învăţământ profesional tehnic, superior şi de formare profesională continuă a fost modificată de Guvernul de la Chişinău.
Proiectul prevede alinierea la cadrul european de asigurare a calităţii programelor de studii ale instituţiilor de învăţământ, facilitarea recunoaşterii comune a diplomelor eliberate în Republica Moldova etc.
Ca urmare a implementării noilor prevederi, instituţiile de învăţământ superior şi profesional tehnic vor putea:
· să propună spre evaluare externă a calităţii un grup de programe, care vor fi selectate fie pe verticală - grup de programe de licenţă, master, formare profesională continuă din cadrul aceluiaşi domeniu, fie pe orizontală - programe care aparţin unui singur nivel, din cadrul aceluiaşi domeniu de formare profesională.
Executivul moldovean susţine că acest fapt va optimiza procesele de lucru în structurile universitare, instituţiile de învăţământ profesional tehnic responsabile şi va eficientiza cheltuielile;
· să organizeze programe de formare profesională continuă în cazul când instituţia are acreditate programe de studii profesional tehnice sau superioare de licenţă în domeniul respectiv de formare profesională, fără necesitatea de a le autoriza, fiind obligate, însă, să le acrediteze după prima promoţie de absolvenţi;
· să obţină autorizare de funcţionare provizorie/acreditare pentru şcolile doctorale, concomitent cu autorizarea de funcţionare provizorie/acreditarea programelor de studii de doctorat;
· să beneficieze de „perioade de graţie” până la 6 luni, în care vor putea elimina lacunele depistate in procesul evaluărilor externe.
Noile amendamente mai prevăd că programele comune de studii realizate cu instituţii de peste hotare, care finalizează cu eliberarea a două diplome: una a Republicii Moldova şi una a ţării partenere, vor putea fi acreditate conform procedurilor europene şi recunoscute, respectiv, peste hotare.