Legile Justiţiei. CSM cere retrimiterea proiectului la Ministerul Justiţiei

Abordarea lui Tudorel Toader, care, ignorând avizul negativ al CSM, a depus modificările legilor Justiţiei în Parlament, riscă să ducă în derizoriu un proiect a cărui importanţă şi necesitate sunt recunoscute atât de sistem cât şi de societate, susţin reprezentanţii CSM.
Justiţia (Captură web)
Ana Ion
27.10.2017

După Preşedintele Înaltei Curţi şi după Procurorul General, e rândul plenului CSM să ceară retrimiterea proiectului de modificare a legilor Justiţiei depus, miercuri, de Tudorel Toader în Parlament, înapoi la Ministerul Justiţiei.

Potrivit CSM, modul în care a procedat Tudorel Toader, depunând proiectul în Parlament, pentru ca acesta să şi-l asume, abandonând procedura în cadrul căreia CSM a dat aviz negativ, riscă să ducă în derizoriu un proiect a cărui importanţă şi necesitate sunt recunoscute atât de sistem cât şi de societate.

Redăm comunicatul CSM:

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a fost informat de către ministrul justiţiei, în cadrul şedinţei de astăzi, despre faptul că proiectul de modificare a Legilor Justiţiei a fost transmis direct Parlamentului la solicitarea acestuia şi urmează a fi valorificat în procedură parlamentară, ca iniţiativă a Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului.

În această situaţie, procedura derulată până în prezent şi în cadrul căreia Consiliul Superior al Magistraturii a emis un aviz negativ la 28 septembrie 2017, asupra proiectului de modificare a Legii nr. 303/2004, a Legii nr. 304/2004 şi a Legii nr. 317/2004, apare ca fiind abandonată.

O astfel de manieră de abordare a procesului legislativ riscă să îl facă lipsit de eficienţă şi consistenţă, ducând în derizoriu un proiect a cărui importanţă şi necesitate sunt recunoscute atât de sistem cât şi de societate.

În acest context, Consiliul Superior al Magistraturii subliniază necesitatea finalizării procedurii de legiferare la care s-a angajat Ministerul Justiţiei, sens în care susţine mesajele publice emise de Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi de conducerea Ministerului Public privind retrimiterea proiectului asupra Legilor Justiţiei, în vederea finalizării procedurii iniţial demarate".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor