Legea salarizării, mult mai scumpă decât anunţa PSD
alte articole
Impactul bugetar al legii salarizării a fost mult subestimat, a declarat, marţi, pentru hotnews.ro, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, potrivit căruia în 2018 impactul legii elaborate de PSD va fi de aproximativ 2% din PIB, respectiv circa 25 de miliarde de lei.
Până în 2022, impactul bugetar cumulat va fi de 55-60 de miliarde de lei, aceasta în condiţiile în care Olguţa Vasilescu vorbea de un impact de circa 10 miliarde pe ani, respectiv 32 de miliarde lei până în 2020.
"Suntem de acord că e nevoie de o lege a salarizării. În primul rând pentru a face ordine în acest sector. Însă de la acest obiectiv şi până la legea pe care o vedem acum e o cale foarte lungă. Sigur, trebuie măsurat impactul bugetar pe care legea îl are şi mi-e greu să văd cum o să acomodăm acest impact bugetar cu resursele de care dispunem. Principala noastră îngrijorare este impactul bugetar. Trebuie să ne fie foarte clar: creşterile de salarii venite prin Ordonanţe sunt o iluzie. Nivelul de trai nu poate creşte doar printr-o decizie discreţionară. Poţi să ai creşteri salariale numai dacă ai performanţa economică sau dacă ai creşteri de productivitate", a mai precizat Ionuţ Dumitru.
Reamintim că PSD a făcut public luni proiectul Legii salarizării unitare a bugetarilor. Proiectul urmează să fie depus în Parlament în circa o săptămână.
Pe lângă faptul că această lege va costa scump, interesant este că o parte dintre cei care ar trebui să beneficieze de ea sunt profund nemulţumiţi, acuzând Guvernul de rea-voinţă. Astfel, deşi ministrul Muncii se declara convinsă că legea salarizării unitare va fi "FOARTE apreciată de cei care au salarii mici şi au fost nedreptăţiţi timp de 25 de ani", reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică au criticat dur proiectul, susţinând că acesta aduce majorări semnificative doar pentru aleşi şi primari, nu şi pentru funcţionarii de rang mediu.