Legea protestelor din Birmania este nesatisfăcătoare, susţine un grup de drepturi

Noua lege din Birmania, care permite proteste şi adunări paşnice - ceva interzis cu agresivitate sub junta militară- nu satisface standardele internaţionale, a declarat joi Human Rights Watch.
Susţinătorii liderului opoziţiei birmaneze, Aung San Suu Kyi, o urmează pe podul Sagaing înainte de desfăşurarea unui miting în Sagaing, nordul Birmaniei, 4 martie 2012. (Soe Than Win / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
16.03.2012

Noua lege din Birmania, care permite proteste şi adunări paşnice - ceva interzis cu agresivitate sub junta militară- nu satisface standardele internaţionale, a declarat joi Human Rights Watch.

Grupul proeminent de drepturi cu sediul în New York susţine că legea permite autorităţilor să întrerupă demonstraţiile pentru o gamă largă de motive şi că cei care încalcă legea pot primi pedepse cu închisoarea. Grupul recomandă Birmaniei să se consulte cu organizaţiile internaţionale pentru a modifica legislaţia.

Liderul Ligii Naţionale pentru Democraţie, Aung San Suu Kyi, a declarat că guvernul a introdus restricţii cu privire la activităţile campaniei sale pentru alegerile parlamentare de pe 1 aprilie.

Luna trecută a fost planificat un eveniment pe stadion, dar Suu Kyi şi susţinătorii ei au fost împiedicaţi să intre acolo. În schimb, ei au fost obligaţi să ţină întâlnirea la 3 km distanţă, într-un câmp deschis. Evenimentul s-a încheiat mai repede din cauza căldurii toride.

"Noua lege din Birmania privind adunarea liberă respinge interzicerile anterioare legate de demonstraţii, dar ea permite încă guvernului să încalce drepturile de bază ale poporului birmanez", a declarat Brad Adams, directorul pe Asia al HRW, potrivit raportului de joi.

Lumea a fost încântată de reformele adoptate de Birmania pe parcursul anului trecut, de când regimul militar de lungă durată a cedat puterea unui guvern civil, condus de fostul general Preşedintele Thein Sein. Noul guvern a fost lăudat pentru că a permis partidelor de opoziţie să candideze în alegeri şi a eliberat câţiva prizonieri politici în ultimele luni.

Secretarul american de stat, Hillary Clinton, plus miniştrii britanic şi francez de externe au vizitat ţara, salutând direcţia în care se îndreaptă reformele.

Cu toate acestea, unele dintre reformele trâmbiţate - inclusiv legea în cauză privind întrunirile şi încetarea focului cu grupurile de minorităţi etnice - au dezamăgit aşteptările.

"Guvernul nu ar trebui lăudat pentru că a permis o oarecare libertate, doar pentru că înainte nu a existat nici un fel de libertate. În schimb, ar trebui presat să se asigure că legile sale respectă standardele internaţionale", a declarat Adams în comunicatul HRW.

Prin plasarea unui număr mare de restricţii asupra demonstraţiilor publice, marşurilor şi altor forme de adunare, legea permite guvernului să o interpreteze greşit şi să continue precedentul stabilit de junta militară, care a condus ţara de la începutul anilor 1960, a afirmat HRW.

În conformitate cu legislaţia în vigoare, dacă un grup se întruneşte fără permisiune, această acţiune poate duce la o pedeapsă cu închisoarea de un an pentru cei implicaţi. Şi dacă grupul primeşte permisiunea de la autorităţile locale, anumite tipuri de conduită, inclusiv criticarea guvernului sau "a face ceva care provoacă teama sau perturbarea sau blocarea drumurilor, vehiculelor sau publicului" ar putea duce la o pedeapsă cu închisoare de şase luni.

HRW susţine că multe dintre prevederile legii sunt vagi şi ar putea fi interpretate arbitrar.

"Protestatarii paşnici nu ar trebui închişi doar pentru că unui ofiţer de poliţie nu îi place ceea ce au aceştia de spus," a declarat Adams.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor