Legea finanţării partidelor şi a campaniilor electorale a fost adoptată de Senat

Lucrări în Plenul Senatului
Lucrări în Plenul Senatului (Epoch Times România)

Întoarsă în Parlament pentru reexaminare de către preşedintele Iohannis, controversata lege a finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale a fost adoptată miercuri de Senat.

Senatorii au adoptat proiectul legislativ pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale cu 105 voturi "pentru", două voturi "împotriva' "şi o abţinere, relatează stiripesurse.ro. Proiectul legislativ va merge la Camera Deputaţilor, în calitate de camera decizională.

Votul din plen a avut loc după ce, cu o zi înainte, comisia parlamentară pentru modificarea legilor electorale şi-a însuşit propunerile făcute de preşedintele Klaus Iohannis în cererea de reexaminare a respectivul proiect, cea mai importantă modificare vizând împrumuturile angajate de partide. De asemenea, reamintim că luni, preşedintele Iohannis a avut consultări la Cotroceni cu partidele politice pe tema legilor electorale.

"Am aprobat cererea de reexaminare a preşedintelui Iohannis cu privire la legea finanţării partidelor politice, toate punctele au fost aprobate în unanimitate în comisie. Cel mai important lucru este că am reglementat acea problemă a împrumuturilor semnalată de preşedinte. Problema care era semnalată era aceea că împrumuturile ar fi putut prin nerestituire să se constituie în subvenţie mascată şi împrumuturile în numerar erau un pericol de a reprezenta un fel de spălare de bani. Am reglementat aceste lucruri prin introducerea unor termeni foarte fermi de restituire a împrumuturilor de maximum trei ani şi obligativitatea că toate împrumuturile, indiferent de sumă, să se facă numai prin transfer bancar pentru a se putea verifica existenţa sumei respective", a afirmat preşedintele comisiei, Mihai Voicu (PNL).

Potrivit liberalului, împrumuturile nerestituite în termen de trei ani vor fi contabilizate în mod automat de Autoritatea Electorală Permanentă la capitolul donaţii şi introduse în calculul de plafonare atât totală, cât şi individuală. În situaţia în care nerestituirea atrage după sine depăşirea vreunuia dintre cele două plafoane, intervin prevederile legale, respectiv confiscarea sumei şi aplicarea unei amenzi.

Mihai Voicu a mai precizat că, în ce priveşte finanţarea din banii de la buget a campaniilor electorale, AEP a făcut un calcul privind impactul financiar, evaluat de Ministerul de Finanţe şi cu un punct de vedere favorabil de la Guvern şi se estimează că pragul acoperitor pentru un scrutin, oricare ar fi el, este de 30 de milioane de euro.

"Calculul este făcut pe scenarii, pentru că nimeni nu poate şti câte partide vor depăşi acest prag de finanţare, însă cred că un buget pe un scenariu rezonabil, ba chiar mai mare decât numărul de partide care ar putea să treacă acest prag acoperitor, ar fi undeva spre 30 de milioane de euro pentru un scrutin, oricare ar fi el. Această cifră nu cred că va fi atinsă, este pe un scenariu cu mai multe partide decât cele ce se iau acum în calcul în sondaje."a declarat Voicu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne