Preşedintele Iohannis cheamă partidele la consultări. Vezi ce susţine PNL-ul

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat luni la Palatul Cotroceni partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlament, pentru consultări pe tema stadiului legislaţiei electorale şi a procedurilor parlamentare de încuviinţare a cererilor justiţiei
Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Loredana Diacu
19.04.2015

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat luni la Palatul Cotroceni partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlament, pentru consultări pe tema stadiului legislaţiei electorale şi a procedurilor parlamentare de încuviinţare a cererilor justiţiei, informează stiripesurse.ro.

Potrivit sursei citate, delegaţia noului PNL va fi condusă de copreşedintele PNL Vasile Blaga, Alina Gorghiu aflându-se, în perioada 19 - 26 aprilie, la Adunarea Parlamentară a NATO, care se desfăşoară în SUA, în calitate de membru al delegaţiei României. Din delegaţie vor mai face parte prim-vicepreşedinţii Cătălin Predoiu şi Ludovic Orban, Mihai Voicu, vicepreşedinte PNL şi preşedinte al Comisiei de Cod Electoral din Parlament, şi secretarii generali Marian Petrache şi Gheorghe Flutur.

Prefigurând dezbaterile la care nu va lua parte, Alina Gorghiu a explicat pentru Mediafax că PNL va susţine, în cadrul dezbaterilor cu Iohannis, modificarea legislaţiei electorale astfel încât primarii să fie aleşi din două tururi de scrutin.

”Chiar dacă PSD are păreri şi interese diferite, noi considerăm că revenirea la votul în două tururi pentru primari ar fi opţiunea cea mai potrivită şi modificarea cea mai importantă care s-ar putea aduce pentru alegerile locale. Susţinem în acelaşi timp rediscutarea proiectului de lege privind finanţarea partidelor politice şi a campaniei electorale în sensul observaţiilor formulate de preşedintele Iohannis. E important să adoptăm acest proiect de lege în această sesiune parlamentară”, a declarat anterior Alina Gorghiu.

Potrivit co-preşedintelui PNL, va mai susţine la Cotroceni adoptarea legislaţiei privind votul prin corespondenţă şi modificarea legii alegerilor locale în actuala sesiune parlamentară.

Reamintim că în urmă cu patru zile, Mihai Voicu a anunţat că raportul la legea alegerilor locale a fost finalizat iar Senatul poate să adopte actul săptămâna viitoare, urmând ca ulterior să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Membrii Comisiei de Cod Electoral au menţinut prevederea potrivit căreia primarii vor fi aleşi dintr-un singur tur, respingând propunerea ca aceştia să fie aleşi în două tururi de scrutin. Alegerea primarilor într-un sigur tur de scrutin îi avantajează pe edilii deja aflaţi în funcţie şi este văzută, de membri marcanţi ai societăţii civile drept profund nedemocratică şi mergând în direcţia baronizarii României.

În privinţa reexaminării legii finanţării partidelor, Mihai Voicu a precizat miercuri că PNL este de acord cu admiterea cererii preşedintelui Klaus Iohannis, care a întors actul normativ în Parlament:

„La Legea finanţării partidelor, reîntoarsă de preşedinte, procedurile sunt destul de simple, pentru că regulile Curţii Constituţionale ne spun că, în cazul reexaminării, se poate discuta numai pe articolele supuse reexaminării. Din punct de vedere politic, PNL şi-a formulat punctul de vedere în sensul admiterii cererii de reexaminare, pentru că sunt lucruri care vin să întărească transparenţa şi controlul banilor publici. Nu am înţeles că există puncte de vedere divergente şi la celelalte grupuri parlamentare. În consecinţă, este pe ordinea de zi a şedinţei de săptămâna viitoare. Dacă marţea viitoare o vom adopta, putem merge în paralel cu legea alegerilor locale”, a explicat Voicu, citat de Mediafax.

Potrivit sociologului Mircea Kivu, reprezentant al coaliţiei Politică fără Bariere, legea finanţării partidelor, în forma în care a ajuns la Parlament, a fost gândită în asemenea manieră încât subvenţionarea publică să rămână accesibilă exclusiv unui număr redus de partide – respectiv, celor parlamentare (care fac legile).

"Partidele parlamentare nu acceptă să cedeze nimic din privilegiile pe care şi le-au atribuit deja în ce priveşte subvenţiile primite.", opinează Mircea Kivu. Mai mult, conform formulării actuale a legii, partidele locale sunt discriminate faţă de candidaţii independenţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor