Deputaţii PAS pledează pentru echidistanţa şi imparţialitatea televiziunilor din Republica Moldova

Televizor
Televizor (unpaspentru.md)

Deputaţii Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco şi Veronica Roşca au înregistrat luni, 17 februarie, o iniţiativă legislativă menită să asigure echidistanţa şi imparţialitatea televiziunilor din Republica Moldova.

Dacă va fi aprobat, proiectul va stabili interzicerea deţinerii calităţii de proprietar/beneficiar al televiziunilor de către persoane ce au funcţii de conducere în cadrul partidelor, precum şi de persoane fizice sau juridice, rezidente în jurisdicţiile care nu implementează standarde internaţionale de transparenţă (jurisdicţii offshore).

Potrivit lui Sergiu Litvinenco, pentru a evita obedienţa unei televiziuni sau alteia faţă de politicile promovate de un singur partid, este necesară o prevedere expres, o interdicţie imperativă pentru persoanele alese sau numite în cadrul organelor executive sau ale altor organe de conducere ale partidelor politice de a deţine calitatea de proprietar/beneficiar al televiziunilor.

ˮLa moment, legislaţia nu prevede expres o asemenea interdicţie, prin urmare avem situaţii când o persoană cu funcţie de conducere într-un partid deţine şi calitatea de proprietar/beneficiar al unui furnizor privat de servicii media. Acest lucru face ca această televiziune să fie obedientă în totalitate politicii promovate de partidul respectivˮ, a scris Litvinenco, pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, proiectul prevede interzicerea deţinerii calităţii de proprietar/beneficiar în cazul furnizorilor privaţi de servicii media, dar şi distribuitorii acestor servicii, de către persoane fizice sau juridice, rezidente în jurisdicţiile care nu implementează standarde internaţionale de transparenţă (din aşa numitele jurisdicţii offshore).

ˮNe vom gândi şi la alte soluţii inclusiv de ordin legislativ care să combată propaganda şi fake-news-urile. Este un element cheie pentru a asigura că următoarele scrutine sunt măcar parţial libere şi parţial corecteˮ, a conchis deputatul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe