Legea dării în plată, în lumina reflectoarelor. Liberalii anunţă o serie de modificări importante

Legea dării în plată, iniţiată de deputatul PNL Daniel Zamfir, va suporta o serie de modificări importante.
Alina Gorghiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
21.03.2016

Liberalii susţin eliminarea plafonului de 150.000 de euro pentru valoarea imobilelor cu destinaţie de locuinţă şi a programului "Prima Casă" din Legea dării în plată, a anunţat luni, la finele Biroului Politic Naţional, copreşedintele PNL Alina Gorghiu, citată de Agerpres.

"Vom vota această lege în Camera Deputaţilor. Intră în procedură parlamentară în Comisia juridică. (...) Suntem pentru eliminarea plafonului stabilit în Senat, pe motiv (...) că este un plafon care stabileşte o discriminare foarte clară şi temerea noastră că această lege în baza acestui articol poate fi atacată la CCR este reală.

Suntem pentru eliminarea programului 'Prima Casă' de sub incidenţa legii dării în plată. Această lege se va aplica celor care sunt titulari de contract, celor care au casa ca şi locuinţă, eliminăm din noţiunea de consumator absolut orice idee de speculă sau orice idee de profit pe care unul sau altul ar fi vrut să îl obţină", a declarat Alina Gorghiu.

PNL susţine ca Legea dării în plată să se aplice tuturor contractelor în derulare. "Nu vorbim de retroactivitate. Este exclus. Vorbim de efectivitatea legii din momentul publicării în Monitorul Oficial", a adăugat copreşedintele liberalilor.

Potrivit Alinei Gorghiu, în urma discuţiilor cu specialiştii din PNL s-a stabilit eliminarea programului ''Prima Casă'' din această lege, pentru a nu exista suspiciuni că vor fi prejudiciaţi cei care apelează la acesta din "pricina unui comportament foarte elegant al băncilor".

"Am decis să punem înaintea oricărui lucru securitatea (...) consumatorului pentru a nu fi supus unor presiuni sau unor riscuri ulterioare în cazul în care (...) băncile decid să-şi pună în aplicare într-un fel sau altul nu le-aş spune ameninţări, ci lucrurile spuse public", a arătat şefa PNL.

Întrebată dacă poziţia PNL a fost influenţată de răspunsul premierului Dacian Cioloş, Alina Gorghiu a explicat că se bazează pe calcule care ţin de avantaje în favoarea consumatorului.

"Miza noastră nu este să facem o lege care să rămână fără conţinut sau care să prejudicieze în vreun fel consumatorul. Obiectivul principal care a stat la baza reglementării a fost unul foarte clar şi cred că ni-l atingem inclusiv prin aceste propuneri — împărţirea riscului între bancă şi clientul băncii. (...) Prin modificările legislative pe care le aducem mai tăiem un pic din poziţia de forţă pe care sistemul bancar a instituit-o în România. (...)

Nu am agreat şi nici Guvernul nu agreează integral poziţiile PNL, nici noi integral poziţiile BNR, dar cred că este o soluţie de mijloc care poate aduce mult mai mult bine şi mult mai multă securitate pentru consumatorii din România", a mai precizat Alina Gorghiu, adăugând că, dacă pe viitor se impun alte modificări la acest proiect, acestea vor fi făcute.

Anunţul liberalilor vine la scurt timp după ce Guvernul, în frunte cu premierul Dacian Cioloş, a criticat Legea dării în plată, avertizând că prezintă riscul unor vicii de neconstituţionalitate, poate afecta dreptul la proprietate şi poate duce la falimentul unor instituţii de credit, generând astfel dezechilibre.

"Am spus de la început că susţin legea dării în plată şi am spus-o şi direct băncilor. Însă această lege trebuie să ţină cont de adevăratele cazuri sociale, de familiile care şi-au cumpărat pe credit o locuinţă, şi nu de speculatorii imobiliari. Asta este poziţia Guvernului. (...)

Guvernul vrea o lege funcţională şi nu populistă. Băncile au clar o lecţie de învăţat în relaţia lor cu clienţii. Dar pentru ca legea dării în plată să fie cu adevărat aplicabilă (şi nu atacabilă în justiţie), şi să fie în interesul clienţilor, ea are nevoie de adaptări", a declarat premierul Dacian Cioloş.

O abordare critică similară a venit şi din partea FMI care avertiza, recent că, în forma actuală, proiectul legislativ reprezintă "un pericol atât pentru populaţie, cât şi pentru instituţiile din România".
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor