FMI critică Legea dării în plată. "Este un pericol atât pentru populaţie, cât şi pentru instituţiile din România"

FMI şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la unele iniţiative legislative ale Parlamentului nostru care, în viziunea Fondului, sunt problematice, iar prima pe această listă este controversata Lege a dării în plată.
Reza BAQIR
Reza BAQIR (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Legea dării în plată conţine prevederi care ar putea periclita dreptul proprietăţii private, ar putea submina entuziasmul investitorilor şi ar putea să prezinte pericole atât pentru populaţie, cât şi pentru instituţiile din ţara noastră, a avertizat şeful misiunii FMI în România, Reza Baqir, la finalul misiunii în România.

"Obiectivul acestei legi, ţelul sau viziunea acesteia este aceea de a proteja populaţia vulnerabilă. Mesajul nostru este următorul – acest scop s-ar putea atinge mult mai bine decât aşa cum se are în vedere prin această variantă a Legii dării în plată. În primul rând este vorba despre proces. În ceea ce priveşte procesul, părţile implicate includ băncile, băncile cărora li s-ar aplica această lege.

Ar fi util, pentru a se obţine obiectivele acestei legi, să se realizeze o analiză de impact a oricărei legi care se are în vedere. Şi prin analiză de impact nu mă refer numai la impactul asupra băncilor ci şi asupra ratelor dobânzii din economie şi vorbim despre ratele dobânzilor la alte credite. Şi, de asemenea, ar trebui să existe consultări cu toate părţile afectate şi implicate", a declarat înaltul oficial.

Şeful misiunii FMI în România a ţinut să facă o serie de comentarii şi pe marginea unor prevederi ale Legii dării în plată. În opinia sa, este util să ne gândim la implicaţiile acestei legi atât pentru debitori, pentru datornici, cât şi pentru creditori.

"În ceea ce priveşte debitorii, este important ca orice facilitate să fie ţintită şi prin asta înţelegem că beneficiile să ajungă numai la cei care au nevoie. Deci resursele să nu fie irosite pe cei care nu au nevoie de aceste facilităţi, cei care au luat credite pentru investiţii sau cei care au suficiente venituri ca să îşi facă plăţile la creditele respective. Şi un alt considerent important este acela de a ţine seama de ce s-ar putea întâmpla cu costul împrumutului pentru ceilalţi care se împrumută.

Deci care ar fi efectul acestei legi. Din perspectiva creditorilor este important să se evite retroactivitatea legii. Şi prin retroactivitate mă refer la aplicarea unor contracte existente într-o manieră involuntară. Nu este normal să se schimbe regulile jocului în timpul acestuia. Acest lucru ar putea avea un impact negativ în ceea ce priveşte drepturile proprietăţii private dar şi asupra comunităţii şi contextului de afaceri", a explicat Reza Baqir.

De asemenea, un alt motiv de îngrijorare ridicat de reprezentantul FMI ar fi la nivel pur legal. "Versiunea actuală a legii va spori incertitudinea legală, va creşte numărul de litigii şi pot exista discrepanţe în ceea ce priveşte Constituţia. Asta ar fi un aspect. Celălalt aspect este acela că există o inconsistenţă între lege, aşa cum arată ea acum, şi schema Prima Casă. Şi aceste discrepanţe ar trebui soluţionate înainte de adoptarea oricărei versiuni a legii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne