Iniţiativa România cere revenirea la alegerile în două tururi

Revenirea la alegerile în două tururi pentru alegerea primarilor nu este doar constituţională, ci o obligaţie democratică, se arată într-o scrisoare transmisă de Iniţiativa România premierului Cioloş şi preşedinţilor partidelor parlamentare.
Stampila de vot pentru alegeri (youtube.com)
Matei Dobrovie
03.12.2015

Epoch Times redă textul integral al scrisorii remis redacţiei noastre:


”Doamnelor şi domnilor preşedinţi ai partidelor parlamentare
Domnului Cioloş, Prim-ministru al Guvernului României

Revenirea la alegerile în două tururi pentru alegerea primarilor nu este doar constituţională, ci o obligaţie democratică

Doamnă şi domnilor preşedinţi ai partidelor parlamentare,

Continuaţi să vă scăldaţi în ipocrizie. Nu aţi luat nicio măsură concretă de delimitare de corupţia din propriile partide, nu aţi asumat concret niciuna dintre solicitările străzii. Nu aveţi nicio jenă să protejaţi mai departe corupţia şi să limitaţi în continuare dreptul constituţional la vot al românilor şi principiul reprezentativităţii politice.

Mai nou, refuzaţi să schimbaţi legea electorală (introducerea a doua tururi de scrutin pentru alegerea primarilor) răstălmăcind recomandările Comisiei de la Veneţia privind practicile electorale şi o decizie a Curţii Constituţionale. Blocaţi reformarea clasei politice folosindu-vă de sloganul folosit şi de Victor Ponta atunci când a refuzat să deschidă noi secţii de votare în diaspora: “nu avem voie să schimbăm legislaţia electorală cu 1 an înainte de alegeri”.

Fals! Spiritul Codului de bune practici în materie electorală al Comisiei de la Veneţia şi al Deciziei Curţii Constituţionale 51/2012 este de a nu modifica legile electorale în sensul restrângerii şi limitării în orice fel a dreptului la vot al cetăţenilor sau manipulării procesului electoral în avantajul unuia sau altuia dintre actorii politici. Or dumneavoastră tocmai asta faceţi menţinând anomalia electorală a alegerii într-un singur tur a primarilor.

Refuzaţi să schimbaţi legea electorală răstălmăcind recomandările Comisiei de la Veneţia privind practicile electorale şi o decizie a Curţii Constituţionale.

Domnule Prim-ministru Cioloş,

Aţi spus că nu puteţi schimba legislaţia electorală pentru că nu există o majoritate parlamentară care să dorească acest lucru. Dumneavoastră nu aveţi o obligaţie faţă de marile partide şi faţă de interesele lor electorale. Aveţi o obligaţie faţă de români şi faţă de respectarea principiilor democratice. Aveţi instrumentele de a corecta prevederile nedemocratice ale legislaţiei electorale. Nu mai căutaţi sprijinul partidelor parlamentare în acest sens. Aveţi sprijinul românilor.

Reluăm cererea de a deschide dialogul pe această temă cu societatea civilă. Vă stăm la dispoziţie în acest sens.

Iniţiativa România”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor