Legea alegerilor locale merge la CCR. Există şanse pentru revenirea la două tururi de scrutin

Jurnalistul Liviu Avram a realizat ce n-a reuşit PNL: legea alegerilor locale merge la CCR, care ar putea decide ca primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin, aşa cum cere, de luni de zile încoace, mare parte a societăţii civile.
Sectii de votare
Sectii de votare (youtube.com)

UPDATE: Persoana căreia i se datorează faptul că legea alegerilor locale va ajunge la CCR este jurnalistul Liviu Avram. Acesta a confirmat pentru Hotnews că el este autorul sesizării şi a declarat că a vrut să arate că oricât de mare ar fi o majoritate politică din Parlament aceasta trebuie să se supună justiţiei.

Jurnalistul a mai explicat că a făcut această contestaţie la Curtea Constituţională pentru că regulile impuse de majoritatea parlamentară i s-au părut incorecte pentru o democraţie.

Întrebat dacă are un avocat care l-a reprezentat, Avram a declarat că s-a reprezentat singur la tribunal şi tot aşa va proceda şi la Curtea Constituţională.

***

La o zi după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea PNL de anulare a hotărârii de guvern privind organizarea alegerilor locale într-un singur tur de scrutin, o instanţă a Tribunalului Bucureşti a admis o excepţie de neconstituţionalitate ridicată asupra a două articole din Legea alegerilor locale, printre care şi cel prin care s-a stabilit alegerea primarilor într-un singur tur, relatează Adevărul.ro.

În urma acestei decizii, numărul de tururi la alegerile locale devine o chestiune de competenţa Curţii Constituţionale, care urmează să decidă când şi cum va soluţiona speţa.

Potrivit sursei citate, judecătoarea Luminiţa Calciu, de la Tribunalul Bucureşti, a decis sâmbătă, la ora 11.20, să trimită la Curtea Constituţională o excepţie de neconstituţionalitate ridicată de candidatul independent A.A.L. la funcţia de primar general al Capitalei. A.A.L. şi-a depus candidatura la Biroul Electoral Municipal Bucureşti pe 13 aprilie, iar două zile mai târziu aceasta i-a fost respinsă, pe motiv că, în loc de 18.000 de semnături de susţinere cât impune articolul 50, alineatul 2 din legea 115/2015 privind alegerile locale, a depus o listă cu doar trei semnături.

Odată cu contestaţia faţă de respingerea candidaturii, A.A.L. a ridicat şi excepţia de neconstituţionalitate a articolului 50 alin. (2) din legea alegerilor locale, pe motiv că aceasta reprezintă o ingerinţă excesivă asupra dreptului de a fi ales.

Prin aceeaşi acţiune, A.A.L. a solicitat extinderea controlului de neconstituţionalitate şi asupra articolului 101 alin (2) din aceeaşi lege, care reglementează că este ales primar candidatul care întruneşte cel mai mare număr de voturi, adică majoritatea relativă, şi nu cel care primeşte majoritatea voturilor exprimate, aşa cum a prevăzut legea până la alegerile din 2012.

Procurorul de şedinţă, Corinne Rakoczy, a cerut să fie respinsă atât excepţia de neconstituţionalitate, cât şi contestaţia faţă de respingerea candidaturii, Instanţa Tribunalului Bucureşti a admis însă excepţia de neconstituţionalitate a celor două articole şi a dispus trimiterea dosarului la Curtea Constituţională, pentru judecarea acestei excepţii.

Articolul integral poate fi citit aici

Reamintim că la scurtă vreme după ce Guvernul a adoptat hotărârea prin care se stabileşte data alegerilor, liberalii au atacat-o în contencios administrativ, încercând să forţeze revenirea la alegeri în două tururi de scrutin. La momentul respectiv, şefa PNL - partid care a votat cot la cot cu PSD acest sistem electoral - a declarat că, dacă se vor menţine alegerile locale într-un singur tur de scrutin, doar 15-17% dintre actualii primari vor fi schimbaţi. Dacă s-ar reveni însă la alegerile în două tururi, proporţia de înnoire ar putea fi de 70%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne