PNL nu renunţă la alegerile în două tururi. Va ataca decizia Curţii de Apel Bucureşti

Liberalii continuă lupta în instanţă pentru revenirea la alegerile locale în două tururi de scrutin.
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
16.04.2016

La scurt timp după ce Curtea de Apel Bucureşti a refuzat să trimită la CCR sesizarea de neconstituţionalitate depusă de liberali care viza organizarea alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin, partidul condus de Alina Gorghiu şi Vasile Blaga a anunţat că va contesta decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în termenul prevăzut de lege.

"Sperăm ca dezideratul revenirii la formula alegerii primarilor în două tururi de scrutin să fie atins cât mai curând şi să ajungem, astfel, la momentul de maturitate al societăţii româneşti. Actuala normă, pe care o apreciem nedreaptă, trebuie corectată cât mai curând de actualul Parlament sau în viitorul mandat legislativ", se arată într-un comunicat remis vineri de PNL.

Liberalii susţin că demersul lor a vizat obţinerea unui răspuns clar din partea singurei instituţii din stat care are atributul de a face acest lucru, respectiv Curtea Constituţională, cu privire la situaţia permisă în acest moment de legea electorală.

"Un primar poate obţine mandatul cu votul unei minorităţi şi să-l exercite în pofida neîncrederii exprimate, prin vot, de o majoritate a celor care şi-au exprimat opţiunea. Astfel, situaţia în care mandatul este atribuit unui candidat care beneficiază de sprijinul a mai puţin de jumătate plus unu dintre alegătorii care s-au prezentat la urne ridică semne de întrebare îndreptăţite asupra legitimităţii şi reprezentativităţii acelui primar.

Din acest punct de vedere, ne exprimăm regretul cu privire la imposibilitatea de a obţine un răspuns îndreptăţit asupra constituţionalităţii ori a neconstituţionalităţii modului de alegere a primarilor, fapt pentru care asupra scrutinului din 5 iunie rămâne o urmă de îndoială justificată", se arată în comunicatul PNL.

Pe lângă argumentele constituţionale menţionate, liberalii susţin că solicitarea lor a avut la bază şi argumente procedurale folosite şi cu alte ocazii similare, cum a fost cazul sesizării adresate Curţii Constituţionale privitoare la o ordonanţă de modificare a Legii alegerilor prezidenţiale. Cu acel prilej, sesizarea PNL a ajuns pe masa judecătorilor Curţii Constituţionale.

Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea liberalilor de anulare a hotărârii de guvern privind organizarea alegerilor locale într-un singur tur de scrutin, precum şi solicitarea PNL de sesizare a Curţii Constituţionale cu o excepţie de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 101 alin.2 din Legea 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale care prevede: "Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate".

În opinia avocatului, acest articol are legătură cu HG 51/2016, care stipulează că data desfăşurării alegerilor locale se stabileşte în ziua de 5 iunie 2016.

Reamintim că la scurtă vreme după ce Guvernul a adoptat hotărârea prin care se stabileşte data alegerilor, liberalii au atacat-o în contencios administrativ, încercând să forţeze revenirea la alegeri în două tururi de scrutin. La momentul respectiv, şefa PNL - partid care a votat cot la cot cu PSD acest sistem electoral - a declarat că, dacă se vor menţine alegerile locale într-un singur tur de scrutin, doar 15-17% dintre actualii primari vor fi schimbaţi. Dacă s-ar reveni însă la alegerile în două tururi, proporţia de înnoire ar putea fi de 70%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor