Le Monde: România contra Europei?
alte articole
Europa se confruntă cu un nou rău, şi anume regresul democraţiei în rândul anumitor membri ai Uniunii Europene care au făcut parte din blocul comunist, se arată într-un editorial apărut luni în cotidianul francez Le Monde, care avertizează că fenomenul a început acum doi ani, în Ungaria, iar acum a venit rândul României.
'Europa este deja destabilizată de criza euro. Din cauza recesiunii, imaginea ei continuă să cadă în sondaje: de la 52% opinii favorabile în 2007, în cele 27 de state membre, astăzi se mai bucură de numai puţin peste 30%. Nu avea nevoie de încă o lovitură care să-i afecteze imaginea - aceea a unei stele la apus. Totuşi, Europa este din nou afectată, astăzi, de un rău de tip nou şi contagios, pe care nu ar trebui să îl tolereze dacă nu vrea să-şi piardă şi mai mult din sensuri şi pertinenţă. Acest rău poartă un nume: regresul democraţiei în rândul anumitor membri ai Uniunii Europene care au făcut parte din blocul comunist. A început în Ungaria, acum doi ani, după venirea la putere a guvernului conservator al lui Viktor Orban. Acum, este rândul României să încalce dacă nu litera, cel puţin spiritul tratatelor fondatoare ale Uniunii', potrivit editorialului citat.
La Bucureşti, vinovatul nu este dreapta, ca la Budapesta, ci stânga. Guvernul socialist al lui Victor Ponta a realizat un fel de 'lovitură de stat legală' din cele mai preocupante, acuză sursa citată. 'Oricare ar fi ambalajul juridic prezentat jalnic de prietenii dlui Ponta, rezultatul este acelaşi: este opusul a ceea ce ar fi de aşteptat din partea unei ţări membre a unui club care se doreşte un model de practici democratice', scrie Le Monde.
La 6 iulie, majoritatea de centru-stânga a votat pentru destituirea preşedintelui de centru-dreapta, Traian Băsescu. Acest vot trebuie să fie confirmat prin referendum la 29 iulie. Însă - notează Le Monde - echipa dlui Ponta s-a angajat în acelaşi timp să torpileze toate contraputerile susceptibile să-i împiedice înaintarea către o acaparare completă a statului, îndeosebi a justiţiei.
A redus puterile Curţii Constituţionale, i-a ameninţat pe judecătorii care dădeau dovadă de independenţă, l-a revocat pe 'avocatul poporului', mediator al Republicii capabil să conteste decretele guvernului şi să sesiseze Curtea Constituţională, i-a alungat pe preşedinţii comisiilor parlamentare, pentru a-i înlocui cu fideli.
La Berlin, guvernul Angelei Merkel a calificat aceste practici drept 'inacceptabile'. Dl Ponta a fost ascultat la 11 şi 12 iulie la Bruxelles de către cei mai înalţi responsabili din UE. Aceştia şi-au exprimat 'profunda preocupare'. Ei au estimat că dl Ponta a 'instrumentalizat instituţiile' pentru a da o lovitură de forţă. Responsabil de o politică de austeritate bugetară severă, preşedintele Băsescu era impopular. Dar românii aveau ocazia de a-i mulţumi pe cale democratică în 2014, la finalul mandatului.
'Dl Ponta aduce atingere acelui lucru care ar trebui să fie cel mai sfânt pentru Europa, democraţia. Comportamentul său readuce în discuţie problema pertinenţei extinderii UE realizate în 2007 - prea rapidă, prea dezinvoltă. Europa este o mare piaţă, este una din forţele ei. Dar nefiind decât atât, îşi pierde, în fiecare zi mai mult, din sens. A tolera practici ca acelea ale dlor Orban şi Ponta ar însemna să slăbească şi mai mult', conchide Le Monde în editorialul său.