Lazăr (JTI): Evoluţia cursului va influenţa preţul ţigărilor

Epoch Times România
17.07.2012

Evoluţia cursului valutar din ultima perioadă va influenţa preţul ţigărilor, deşi cursul pentru accize va fi schimbat abia din 1 ianurie 2013, a afirmat marţi Gilda Lazăr, director corporate affairs & communications la JTI România,adăugând că se aşteaptă ca după referendum lucrurile să se calmeze.

”Evoluţia cursului este un element care ne afectează pe toţi, şi pe importatori şi pe exportatori. Cursul de accize este cel fixat pe un an, începând cu 1 ianuarie, la cursul din luna octombrie a anului precedent, ceea ce înseamnă că în 1 ianuarie 2013 va fi un alt curs de acciză care se va aplica pe tot anul şi va exista clar o modificare de preţuri. Nu ştim cât de mare. Nu trebuie uitat că noi achiziţionăm materii prime la cursul zilei, fiind un decalaj, deci costuri suplimentare. Sunt mai multe decizii care pot sta la baza modificării preţului la ţigări”, a precizat Lazăr.

Oficialul JTI România a arătat că în perioada 2009-2010 a fost cel mai greu de suportat schimbările de curs, diferenţele de curs ajungând la 16%.

”Deocamdată sperăm să fie doar o fază trecătoare, iar după referendum lucrurile să se calmeze”, a completat Lazăr.

Aceasta a arătat că. potrivit calendarului privind accizele la ţigări. acestea trebuie să ajungă la nivelul de 90 euro pe mia de ţigarete din 2018, iar calendarul actual presupune o creştere anuală a preţurilor cu 3 euro la mia de ţigarete la 1 iulie.

”În prezent, 80% din preţul unui pachet de ţigări presupune acciză şi TVA, 20% costuri materii prime, salarii, transport”, a explicat reprezentantul producătorului de ţigări.

Lazăr a mai spus că un procent recuperat din contrabandă înseamnă taxe suplimentare care ajung la buget de peste 30 milioane euro.

Fabrica de ţigări JTI din România a inaugurat marţi o nouă capacitate de producţie, situată pe platforma Pipera, printr-un program de investiţii estimat la 25 milioane euro.

Investiţia presupune şi crearea a peste 125 de noi locuri de muncă. Programul de investiţii a fost lansat în 2011.

„Dezvoltarea afacerii noastre se bazează pe un cadru de reglementare şi pe o politică fiscală stabile, precum şi pe o strategie eficientă de combatere a comerţului ilicit cu ţigarete. Datorită eforturilor autorităţilor, a îmbunătăţirii cadrului legislativ şi a cooperării dintre autorităţile statului şi industria tutunului, contrabanda a scăzut de la peste 36% din totalul pieţei în ianuarie 2010, la circa 13% în luna mai 2012. Prin urmare, piaţa legală a crescut, ceea ce ne permite să investim în continuare în fabrica noastră şi în crearea de noi locuri de muncă. Aceasta înseamnă, de asemenea, mai mulţi bani la bugetul de stat, datorită taxelor plătite de producătorii de ţigarete”, a declarat marţi directoril general JTI România, Neil Coupland. JTI România a investit din 1993 până în prezent peste 100 milioane euro şi are 974 de angajaţi, potrivit lui Mutsuo Iwai, executive vice president, deputy CEO în cadrul Japan Tobacco International (JTI) şi membru al Japan Tobacco (JT) Board.

”Tigaretele fabricate la fabrica JTI din Bucureşti vor fi destinate atât pieţei interne, cât şi pieţelor externe”, a precizat Mutsuo Iwai, referindu-se la noile facilităţi.

Fabrica de la Bucureşti exportă 65% din producţie în peste 45 de ţări din lume. Principalale pieţe sunt România, Austria, Cehia, Germania.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor