Performanţa capitalului circulant a stagnat în 2011 în rândul companiilor europene-raport

Epoch Times România
17.07.2012

Performanţa capitalului circulant a stagnat în 2011, comparativ cu 2010, în rândul companiilor europene şi s-a îmbunătăţit în rândul companiilor din Statele Unite, potrivit uni raport Ernst & Young.

Numărul de zile al ciclului cash-to-cash (C2C) , un element cheie de măsurare a performanţei capitalului de lucru, a scăzut cu 3% în Statele Unite, rămânând neschimbat în Europa, potrivit All tied up 2012 – cel mai recent raport anual al managementului capitalului circulant, realizat de Ernst & Young. Raportul conţine rezultatele unei analize a performanţei capitalului circulant din cele mai mari 2.000 de companii (după nivelul vânzărilor) cu sediile centrale în Statele Unite şi Europa.

Raportul arată că, în ciuda îmbunătăţirii modeste a performanţei capitalului circulant în Statele Unite şi a stagnării absolute din Europa, companiile intervievate au în continuare un total agregat de 1,2 trilioane de dolari (în numerar), blocate în mod inutil sub formă de capital circulant. Această valoare reprezintă echivalentul a aproximativ 7% din vânzări, procent rămas neschimbat în ultimele 12 luni.

"Cu toate că existau semne de creştere a încrederii companiilor la nivelul economiei globale, nesiguranţa macroeconomică din Europa a determinat multe afaceri şi instituţii financiare să fie precaute în ceea ce priveşte finanţarea şi creşterea. Acum este momentul în care companiile trebuie să schimbe status quo-ul performanţei capitalului circulant prin căutarea strategiilor eficace de eliberare a excesului de numerar din bilanţ. Numerarul neutilizat ar putea fi folosit la reducerea datoriei nete, la finanţarea creşterii şi a afacerilor sau chiar la plata dividendelor acţionarilor", se spune în raport.

Decalajul cu privire la performanţa capitalului circulant dintre Europa şi Statele Unite s-a mărit în 2011, inversând tendinţa observată în ultimii doi ani, în care Europa şi-a îngustat marja de performanţă. În ultimii ani, Statele Unite au demonstrat în mod consecvent niveluri mult mai reduse ale capitalului circulant.

Datorită unei puternice performanţe a vânzărilor care a diminuat nivelul stocurilor, totalul C2C din Statele Unite este cu 10% mai scăzut decât cel din Europa, unde companiile au înregistrat o deteriorare a performanţei C2C, doar 49% dintre companii raportând în 2011 un C2C mai bun decât în anul precedent, în comparaţie cu 57% în 2010. Pe de altă parte, în Statele Unite, 54% din companiile intervievate au arătat o îmbunătăţire a performanţei C2C în 2011, faţă de 53% în anul precedent.

România a urmat tendinţa generală europeană din anul 2011

O analiză efectuată la nivelul marilor companii româneşti listate nu a arătat nicio îmbunătăţire în ciclul C2C între 2010 şi 2011. Atât în ceea ce priveşte viteza de rotaţie a stocurilor, cât şi viteza de rotaţie a clienţilor, uşoare ameliorări au fost compensate de o reducere a numărului zilelor de plată, care a menţinut constantă media relativă a ciclului C2C la 64 de zile în 2011, comparativ cu 63 de zile în 2010. Ţinând cont de creşterea veniturilor între ani, se poate spune că firmele au fost foarte atente la nivelul capitalului lor circulant. Există însă variaţii semnificative cu privire la tendinţele capitalului circulant din diferite sectoare – cel farmaceutic, de exemplu, a avut o creştere atât la nivelului creanţelor, cât şi la nivelul capitalului de lucru în ultimii doi ani.

„Pe măsură ce băncile au continuat să facă presiune asupra afacerilor, fiind reticente cu privire la creşterea limitelor de credit, companiile româneşti au continuat să fie precaute în 2011, iar unele dintre ele au învăţat că există metode mai bune de îmbunătăţire a capitalului de lucru şi de eliberare a numerarului, altele decât amânarea la plată a creditorilor sau a datoriilor către bugetul de stat”, spune Marius Boatcă, Manager, Asistenţă în Tranzacţii, Ernst & Young România.

Factorii cel mai des întâlniţi în companii, notaţi de Ernst & Young, ce conduc la o performanţă scăzută a capitalului circulant în România sunt: implicarea agenţilor de vânzări în procesul de colectare a creanţelor, lipsa responsabilităţii clare pentru încasarea creanţelor în cadrul anumitor companii, monitorizarea clienţilor şi dezinteresul faţă de reducerile aduse de plata anticipată. Păstrarea unor combinaţii de stocuri neechilibrate, concentrarea prea mare pe EBITDA faţă de fluxurile de numerar şi utilizarea unor sisteme IT neproductive au fost, de asemenea, elemente predominante în mediul de afaceri românesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor