Laminorul Brăila, fost combinat al Mechel, se pregăteşte de proteste
alte articole
Sindicaliştii din Laminorul Brăila au anunţat declanşarea unor proteste, inclusiv în faţa Ambasadei Ruse de la Bucureşti, ca urmare a situaţiei incerte în care se află societatea, după preluarea acesteia, de la grupul Mechel, de către un SRL din Capitala, cu doi acţionari ruşi.
Preşedintele Sindicatului Metal 94, Constantin Iarca, spune că angajaţii şi-au pierdut orice speranţă legată de redresarea societăţii şi că singura şansă de salvare o constituie declanşarea procedurii de insolvenţă.
“Am realizat că nu mai avem nicio şansă. Am avut suficientă răbdare să vedem cum se derulează lucrurile aici, în unitate, cu noul patron. Ştiu că s-a făcut o proiecţie de buget pentru o eventuală reluare a activităţii de producţie în uzină şi s-a trimis la patron, însă cifrele trecute acolo sunt nerealiste, cu mult costurile reale. E simplu praf în ochi pentru că până la urmă, chiar şi aşa, cu sumele mici, de unde să aibă patronul 8 sau 9 milioane de euro pentru repornirea activităţii? Între timp, toţi sunt cu ochii pe fierul vechi din uzină pentru valorificare. Ba am mai aflat că şi lotul de teren de la Dunăre ar fi fost vândut. Lucrurile sunt clare pentru mine: singura şansă de salvare a uzinei şi de asigurare a salariilor este insolvenţa, drept pentru care vom accelera lucrurile pe această variantă. O parte dintre salariaţi privesc cu neîncredere ideea dar dacă amânăm lucrurile nu rezolvăm nimic. Până la urmă insolvenţa înseamnă şi o şansă de relansare prin implementarea unui plan de reorganizare. Ori poate vine un investitor mai serios, care să cumpere integral ori pe bucăţi uzina, dar în niciun caz nu pot asista impasibil cum este dezmembrată la fier vechi”, declară Constantin Iarca.
Acţiunile de protest vizează pichetarea sediului Prefecturii Brăila, începînd cu data de 15 martie, iar la finele lunii este programată pichetarea sediului Ambasadei Ruse.
Laminorul Brăila a făcut parte din grupul rus Mechel, înainte ca acesta să transfere acţiunile deţinute la toate cele 5 combinate siderurgice din Romania către Invest Nikarom SRL Bucureşti, pentru 230 de lei.