„Lacul cu nuferi” nu mai există

Bogdan Costea
22.12.2012

Dezastru ecologic în Rezervaţia naturală din Băile 1 Mai, acolo unde lacul termal vestit până acum un an pentru nuferii unici în Europa – despre care ETR a scris deja - a devenit o baltă urât mirositoare, plină de gunoaie. Şi asta pentru că, scrie Digi24.roproprietarii de vile care sunt vecini cu lacul au secat izvorul termal, folosind apa în propriile case, după cum acuză oamenii de ştiinţă. Totul s-a întâmplat sub privirile nepăsătoare ale autorităţilor.

Nufărul termal a dispărut de pe suprafaţa lacului după ce apa caldă care ajuta planta să reziste iarna a încetat să mai izvorască. „Situaţia s-a înrăutăţit brusc, probabil din cauza unei exploatări necontrolate sau a deschiderii unor entităţi turistice ca un consumator mare”, a declarat Vasile Danciu, specialist ştiinţific. „Legăm catastrofa produsă aici în Rezervaţia Naturală Pârâul Peta de exploatarea în exces a apei geotermale, mult peste puterea de refacere naturală a zăcământului”, a susţinut Radu Huza, custodele Rezervaţiei Naturale Pârâul Peta.

Nu doar nuferii atât de preţioşi au dispărut din zonă. Lacul era şi casa unor vieţuitoare pe cale dispariţie. Ultimele exemplare din speciile lor trăiesc acum într-un acvariu de birou, în încercarea muzeografilor de a le conserva.

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, autoritatea responsabilă pentru apele termale, nu a luat nicio măsură, chiar dacă naturaliştii au făcut nenumărate sesizări.

Naturaliştii spun că şansele sunt minime pentru a remedia situaţia, chiar dacă acum, în al doisprezecelea ceas, autorităţile ar lua măsuri.

Rezervaţia naturală a fost înfiinţată în 1932 şi devenise o atracţie turistică pentru cei interesaţi să vadă nuferii originari din apele Nilului. Despre nufărul termal se spune că a supravieţuit ultimei ere glaciare datorită apelor calde ale pârâului Peta. "Eu m-am luptat zeci de ani pentru salvarea acestui nufăr, este nufărul termal, este roşioara lui Racoviţă şi este melcul melanopsis. Toate specii de climă caldă. La ora actuală toate sunt într-un pericol foarte mare", spunea Ana Măroşi, biolog, citată de "Mediaş Info".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor