Lotusul, simbol al puritatii

Gina Zaragiu
01.12.2008

Seminte, tulpini, umezeala, soare si pamant noroios - acestea sunt componentele umile care au evoluat intr-un simbol mitic, o specie spectaculara de nufar, faimoasa, indragita si dorita floare de lotus. Optzeci de specii de nuferi sunt cultivate, consumate si apreciate in lumea intreaga dar niciuna nu este atat de mareata ca lotusul asiatic, simbol al puritatii si frumusetii.

Locul in care traieste planta creaza o relatie simbiotica pentru o varietate de pesti si amfibii, oferindu-le mancare si adapost. Multe alte creaturi, insecte, paraziti si bureti de apa isi construiesc de asemenea casele in jurul nuferilor. Tulpina subtire a lotusului linisteste valurile mari, ajutand in felul acesta ca apa sa se mentina calma.

Nuferii sunt diferiti de celelalte plante in multe privinte. Tulpinile lungi provin dintr-un sistem de radacini, numite rizomi care cresc pe fundul unui lac sau ochi de apa, razbatand pana la suprafata apei. Petalele ceruite ce plutesc la suprafata, resping apa mentinand partea de sus a plantei uscata.

Oamenii pretuiesc lotusul nu numai pentru florescenta sa superba in nuante de alb (cel mai rar), de crem, rosu si roz, dar si pentru valoarea lui nutritiva. Da, numeroase parti ale lotusului sunt comestibile si sunt chiar gustoase.

Dar se pot spune atatea despre lotus. Oamenii utilizeaza toate partile lotusului: radacini, fructe, seminte si frunze. Medicina traditionala chineza considera ca radacinile lotusului (care au un gust dulceag) ajuta la functionarea ficatului si se spune ca intaresc inima, splina si stomacul. Sucul extras din radacina lotusului opreste sangerarile interne; radacina gatita trateaza femeile de anemie si in acelasi timp creste energia.

De ce ar vrea cineva sa manance radacina de lotus? Pentru ca are un gust delicios! Odata ce ai gustat din radacina de lotus, gustul ei ramane cu tine pentru totdeauna. Cand planta este taiata in diagonala, feliile arata ca fulgi de zapada imensi. Radacina taiata sau rasa poate fi folosita la salate sau la gatit. Cand este taiata foarte fin, putem obtine o garnitura “ca de zapada”.

Partea cea mai folosita a lotusului raman semintele care se coc in octombrie. Semintele lotusului reprezinta fertilitatea. Cei care mananca aceste seminte se spune ca au copii multi si sanatosi.

Unele dintre aceste seminte sunt cunoscute de peste 500 de ani. La toate banchetele din timpul dinastiilor chineze oaspetii serveau seminte de lotus in timp ce sorbeau ceaiuri rafinate. Lotusul era cultivat in secolul al VIII-lea in multe ochiuri de apa din Orasul Interzis unde infrumuseta palatele imperiale.

Lotusul este semnificativ in traditia budista deoarece Buddha Gautama (cunoscut si ca Buddha Sakyamuni) este infatisat deseori stand pe o floare de lotus. Legenda spune ca el isi imagina oamenii ca pe niste “boboci de floare intr-un lac, crescand din noroi si incercand sa ajunga la suprafata pentru a putea inflori”.

Nu multi dintre noi sunt atat de norocosi sa vada bobocii de lotus intr-un lac, dar o astfel de planta poate creste si inflori intr-un vas chiar pe balcon sau in gradina. Cultivata cu atentie si ingrijita, floarea de lotus va inflori incantand pe toti cei din jurul ei cu frumusetea sa nobila.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor