Laburiştii britanici: Restricţiile privind accesul cetăţenilor UE la ajutoarele sociale, o măsură lăsată 'în ultimul moment'
alte articole
Noile reglementări anunţate de premierul David Cameron despre cât vor trebui să aştepte cetăţenii UE pentru a putea solicita ajutorul de şomaj de la venirea în Marea Britanie vor fi trecute în procedură accelerată în parlament pentru a putea intra în vigoare la 1 ianuarie, dată la care restricţiile existente pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari vor fi ridicate, relatează miercuri postul BBC.
În conformitate cu reglementările prezentate în plen miercuri, imigranţii din toate statele UE vor trebui să aştepte timp de trei luni înainte de a putea solicita alocaţia de şomaj (JSA) şi pentru alte ajutoare pentru cei fără un loc de muncă. În plus, doar celor ce vor putea oferi dovezi convingătoare că au o şansă reală de a-şi găsi de lucru le va fi permis să continue să solicite ajutoare după şase luni.
Deşi Cameron susţine că această măsură trimite un 'mesaj clar' din partea Londrei, politicienii laburişti sunt de părere că măsura a fost lăsată intenţionat 'în ultimul moment'.
Măsurile de limitare a aşa-numitului 'turism pentru ajutoare sociale' au fost anunţate luna trecută pe fondul temerilor legate de un aflux aşteptat de cetăţeni români şi bulgari, după ce aceştia vor obţine drepturi depline de a trăi şi lucra în Marea Britanie la începutul anului 2014.
Pe de altă parte, aminteşte BBC, nu se cunoaşte exact câţi români şi bulgari vor veni în Marea Britanie după ridicarea acestor restricţii, însă în prezent există deja peste 100.000 de cetăţeni români şi bulgari care lucrează în această ţară.
Potrivit corespondentului pentru afaceri sociale al BBC Michael Buchanan, guvernul ştie că publicul este îngrijorat cu privire la posibilitatea unui aflux mare de imigranţi şi a fost dornic să introducă restricţii. Iniţial, atunci când au fost anunţate noile restricţii, Downing Street a declarat că este puţin probabil ca acestea să fie în vigoare la timp pentru termenul de 1 ianuarie - atunci când controalele tranzitorii privind lucrătorii români şi bulgari vor expira. În prezent însă, restricţiile sunt trecute prin procedură accelerată în parlament înaintea începerii vacanţei de Crăciun care începe joi, pentru ca măsurile să poată intra în vigoare la 1 ianuarie.
David Cameron a declarat că guvernul a acţionat în replică la preocupările publicului legate de faptul că unii imigranţi din UE ar putea veni în Marea Britanie pentru a profita de sistemul de asistenţă socială şi de serviciile publice, cum ar fi asistenţa medicală oferită de sistemul naţional de sănătate (NHS). 'Accelerarea procedurii pentru introducerea acestor noi restricţii va face din Marea Britanie un loc mai puţin atractiv pentru imigranţii din UE care doresc să vină aici şi să încerce să trăiască pe seama statului', a indicat Cameron.
' Vreau să trimit un mesaj clar că, deşi Marea Britanie este foarte deschisă pentru mediul de afaceri, nu vom primi persoane care nu doresc să contribuie' (la economia noastră), a subliniat premierul britanic.
Potrivit normele UE, beneficiarii ajutoarelor sociale care se mută într-o altă ţară primesc plăţile din ţara de origine. Cei care doresc să facă acest lucru trebuie să completeze un formular de autorizare a 'exportului' de ajutoare. Cu toate acestea, cei care stau peste trei luni într-o altă ţară fără a-şi găsi un loc de muncă sau a obţine o prelungire îşi vor pierde aceste drepturi.
Pe de altă parte, ministrul de interne 'din umbră', laburista Yvette Cooper, a declarat că ceruse deja ca modificările să fie puse în aplicare în urmă cu nouă luni şi că acestea au fost introduse într-un mod 'haotic'.
'David Cameron a lăsat până în ultimul moment această schimbare. În urmă cu trei săptămâni, ministrul de interne Theresa May a declarat parlamentului ca nu ar putea restricţiona ajutoarele la timp, iar acum premierul susţine că se poate. Dacă ne-ar fi ascultat acum nouă luni, acum nu ar mai fi sub presiunea parlamentarilor conservatori supăraţi', a adăugat laburista.
Deşi cabinetul britanic a refuzat să precizeze câte persoane se aşteaptă să vină în Marea Britanie după ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii pentru români şi bulgari, oficialii de la Sofia susţin că se aşteaptă ca aproximativ 8.000 de cetăţeni bulgari să vină în Marea Britanie în fiecare an.
Între timp, relatează BBC, un sondaj YouGov, publicat miercuri de The Sun, indica că 42% dintre britanici cred că este de 'o importanţă majoră' ca premierul David Cameron să limiteze imigraţia dinspre celelalte state ale UE. În plus, circa 43% dintre cele peste 2.600 de persoane intervievate în cadrul sondajului au declarat că ar vota pentru a părăsi UE, dacă un referendum pe tema apartenenţa ţării lor la UE ar fi organizat acum, faţă de 37% care s-au declarat împotrivă.
Pe de altă parte, mai mult de jumătate au declarat că ar vota împotriva ieşirii Marii Britanii din UE, dacă David Cameron ar garanta o renegociere majoră a relaţiei Londrei cu Bruxellesul.
Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană le permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe piaţa muncii pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a forţei de muncă în UE. Perioada de tranziţie generală de şapte ani este împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani). Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013. În prezent, nouă state din UE - Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franţa, Marea Britanie, Irlanda şi Spania - le aplică cetăţenilor români şi bulgari restricţii în materie de acces pe piaţa muncii.