La Tribune: Economia României, victimă colaterală a derapajelor politice

Raportul extrem de critic al Comisiei Europene cu privire la situaţia justiţiei din România nu contribuie la îmbunătăţirea climatului economic deja plin de incertitudini generate de o criză politică fără precedent, scrie ziarul La Tribune în ediţia de miercuri.
(The Epoch Times)
Epoch Times România
19.07.2012

Raportul extrem de critic al Comisiei Europene cu privire la situaţia justiţiei din România nu contribuie la îmbunătăţirea climatului economic deja plin de incertitudini generate de o criză politică fără precedent, scrie ziarul La Tribune în ediţia de miercuri.

Atingerile aduse statului de drept şi a independenţei justiţiei, eludarea unor proceduri constituţionale, eliminarea unor contra-puteri democratice cheie, sunt câteva din lunga listă de reproşuri făcute de Comisia Europeană în raportul MCV pentru România.

'Acest raport nu va avea neapărat un efect imediat, dar pe termen mediu şi lung este posibil ca mari investiţii să fie anulate sau cel puţin amânate', afirmă analistul financiar Laurenţiu Roşoiu, care adaugă că transparenţa justiţiei este una din condiţiile de bază pentru numeroase companii.

Investitorii străini nu au aşteptat totuşi acest raport ca să-şi manifeste rezerva faţă de România, comentează La Tribune. Căderea a două guverne de la începutul anului şi posibila suspendare a preşedintelui, care va fi confirmată sau nu la referendumul din 29 iulie, a generat un climat de incertitudine şi de aşteptări în mediul de afaceri. Săptămâna trecută, Consiliul Investitorilor Străini (CIS) a confirmat într-un comunicat că 'lipsa de predictibilitate este o barieră pentru agenţii economici care doresc să se instaleze în România'.

Membră a UE din 2007, România a cunoscut un boom economic fără precedent în anii 2000. Grav afectat de criză, Bucureştiul a trebuit să contracteze un împrumut de 20 de miliarde de euro în martie 2009, din care 12,9 miliarde de euro din partea FMI. Măsurile drastice aplicate de fostul guvern de centru-dreapta, precum diminuarea cu un sfert a salariilor bugetarilor, au dus la echilibrarea balanţei bugetare şi la realizarea anul trecut a unei creşteri economice de 2,5%.

Astăzi, Bucureştiul are nevoie mai mult ca oricând de capitaluri străine ca să revină pe calea unei creşteri durabile. O misiune din ce în ce mai grea. În 2011, investiţiile străine directe au scăzut cu 13,6% faţă de 2010, ajungând la cel mai jos nivel din ultimii nouă ani, tendinţă care continuă şi în 2012.

'România duce lipsă de economisire şi trebuie să atragă capitaluri străine ca să remedieze această situaţie (...), deoarece capitaluri româneşti nu mai există', a afirmat săptămâna trecută guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. La rândul lor, capitalurile străine aşteaptă calmul politic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor