La Hidroelectrica, salariul mediu este de 1.643 euro

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat vineri într-o conferinţă de presă, că salariul mediu al unui angajat la Hidroelectrica ajunge la 1.643 de euro. În plus, salariaţii companiei de stat beneficiau şi de 70 de tipuri de de indemnizaţii, prime jubiliare, ce acoperă 59% din totalul veniturilor.
Sigla Hidroelectrica. (www.hidroelectrica.ro)
Ana Petrescu
17.08.2012

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat vineri într-o conferinţă de presă, că salariul mediu al unui angajat la Hidroelectrica ajunge la 1.643 de euro. În plus, salariaţii companiei de stat beneficiau şi de 70 de tipuri de de indemnizaţii, prime jubiliare, ce acoperă 59% din totalul veniturilor.

"Contractul colectiv de muncă în Hidroelectrica, încheiat în 2005 şi care expiră în 2014, are multe anomalii, este împovărător pentru indicatorii financiari ai companiei şi încurajează nemunca", a afirmat Remus Borza, şeful Euro Insol.

Euro Insol a publicat un raport vineri care arată că ponderea salariului de bază pentru timpul efectiv lucrat este de 41% din totalul veniturilor pe salariat, diferenţa de 59% reprezentând indemnizaţii şi sporuri.

"Este atipic, n-am mai auzit nicăieri în lumea asta. Mai mult de jumătate dăm pe altceva decât pe muncă. Câteva exemple: 30 milioane lei primă de vacanţă, 21 milioane lei deplasări ale personalului din şi de la serviciu, inclusiv pentru deplasări în interes personal cu familia, 13 milioane lei diurne pentru delegaţii, 18 milioane lei sporuri de fidelitate şi prime jubiliare, 31 milioane lei prime de vechime. Salariile de încadrare a şoferilor în Hidroelectrica pornesc de la 2.700 de lei. Un şofer de la Hidroelectrica are un salariu brut în luna iunie 2012 de 9.900 lei ", a precizat administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Remus Borza a afirmat că ponderea beneficiilor, a indemnizaţiilor şi a primelor jubiliare primite de salariaţii Hidroelectrica este mai mare cu 300% faţă de salariul de bază.

De asemenea, angajaţii companiei de stat, intrată în insolvenţă în iunie 2012, beneficiau şi de alte sporuri acordate pentru decesul unor membrii ai familiei, pentru formare profesională, ore suplimentare plătite cu 200% din salariul de bază şi zile libere plătite pentru studii.

Un angajat disponibilizat beneficiază de 48 de salarii compensatorii

Conform administratorul judiciar al companiei, un angajat disponibilizat beneficiază de 48 de salarii compensatorii, pe când unul care se pensionează primeşte o sumă ce echivalează cu 12 salarii.

Potrivit raportului Euro Insol, cauzele insolvenţei celui mai mare producător de energie din ţara noastră sunt managementul deficitar, investiţiile neproductive, vânzărilor către “băieţii deştepţi”, achiziţia de energie de la terţi, seceta, costurile apei uzitate şi contractul colectiv de muncă.

O cifră de 461.5 milioane de lei reprezintă suma totală pe anul acesta a cheltuielilor efectuate numai pentru personalul Hidroelectrica, cu 20 de milioane de lei mai mult faţă de 2011.

Erik de Vrijer (FMI): Insolvenţa să fie rezolvată cât de repede posibil

Erik de Vrijer, şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale la Bucureşti, a declarat la începutul acestei săptămâni că Hidroelectrica este o companie care ar trebui să fie extrem de profitabilă şi nu a fost, iar procesul de insolvenţă în care se află trebuie să se finalizeze cât mai repede ca să înceapă privatizarea.

"Insolvenţa este ceea ce în olandeză numim «medicament pentru cai», adică ceva dur şi drastic, ce are implicaţii pentru sistemul bancar şi pentru mediul de afaceri. Dacă unele companii pot intra peste noapte în insolvenţă, aceasta creează un element important de impredictibilitate şi incertitudine. Înţelegem de la Guvern că aceasta este realmente o acţiune excepţională şi sperăm foarte mult ca procedura de insolvenţă să fie finalizată de o manieră corespunzătoare şi cât de repede posibil. Astfel, această companie să se reîntoarcă la o funcţionare normală şi să capete o conducere bună şi să se înceapă procesul de privatizare şi cel de investiţii", a conchis Erik de Vrijer.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor