La Chişinău se desfăşoară primul Forum al Întreprinderilor Italiene şi Moldo-Italiene din Republica Moldova

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă (PEKKA SAKKI / AFP / Getty Images)

La Chişinău îşi desfăşoară lucrările primul Forum al întreprinderilor italiene şi moldo-italiene din Republica Moldova la care participă zeci de investitori italieni şi moldoveni. Potrivit Agenţiei "INFOTAG", ambasadorul Italiei la Chişinău Enrico Nunziata a menţionat, miercuri, la deschiderea evenimentului, că Italia este unul dintre principalii investitori străini în Moldova, care investeşte în astfel de domenii ca industrie, construcţii, bănci, finanţe.

"Acest Forum este o oportunitate pentru a discuta problemele tehnice cu care se confruntă investitorii italieni la Chişinău şi care trebuie soluţionate, dacă se doreşte majorarea capitalului italian în economia Moldovei. Italia susţine parcursul european al Moldovei, iar ridicarea standardelor economice va contribui la realizarea acestui deziderat de integrare europeană", a spus ambasadorul, precizând că în Moldova sunt în jur de 600 de întreprinderi cu capital italian şi capital mixt moldo-italian. Enrico Nunziata s-a arătat convins că afinităţile dintre Italia şi Moldova vor contribui la îmbunătăţirea relaţiilor economice între cele două ţări. "Avem obligaţia de a crea o altă istorie de succes a Republicii Moldova bazată pe parteneriatele economice dintre Italia şi Moldova", a spus sursa citată.

Premierul în exerciţiu al RM, Iurie Leancă a apreciat importanţa Forumului, precizând că Moldova suferă de boala care se numeşte subinvestiţii. "Dacă am compara Moldova cu Estonia, care de asemenea a făcut parte din fostul spaţiu sovietic, atunci în această ţară investiţiile străine sunt de 10 ori mai mari decât în Moldova. Eu nu cred că Moldova nu are oportunităţi şi avantaje investiţionale. Trebuie să ştim doar cum să atragem investiţiile străine în ţara noastră. Suntem conştienţi de faptul că nu suntem perfecţi, că instituţiile noastre trebuie să fie mai prietenoase cu investiţiile străine, că avem probleme legate de corupţie şi birocraţie. Dar faptul că investiţiile italiene cresc în Moldova, că în Italia sunt în jur de 130 mii de moldoveni şi că această ţară susţine eforturile noastre de integrare europeană, creează acel fundament pentru a putea extinde coopera rea moldo-italiană", a spus premierul desemnat. Iurie Leancă şi-a exprimat speranţa că odată cu investiţiile italiene în Moldova vor reveni acasă şi moldovenii plecaţi la muncă în Italia. Solicitat de jurnalişti să precizeze care sunt principalele probleme cu care se confruntă investitorii în Moldova, Leancă a menţionat că, în special, este vorba de anumite carenţe în mediul de afaceri, birocraţia, probleme în funcţionarea instituţiilor statului, în special a sistemului judecătoresc.

"Instituţiile statului trebuie să fie mult mai punctuale în identificarea domeniilor în care dorim să atragem suplimentar investiţii. Cei care fac afaceri acum în Moldova trebuie susţinuţi, astfel încât aceştia să fie partenerii şi avocaţii noştri peste hotare, oferind un exemplu pozitiv noilor investitori", a spus Leancă. Premierul şi-a exprimat speranţa că, în termen de opt zile, Moldova va avea un Guvern funcţional, precizând că acesta va avea drept obiectiv principal atragerea investiţiilor străine, combaterea corupţiei, diminuarea birocraţiei. "Atunci când exista stabilitate şi previzibilitate, investitorii îşi pot planifica acţiuni nu doar pe termen imediat, dar şi mediu. Toată lumea înţelege că trebuie să depunem eforturi pentru a schimba spre bine mediul de afaceri, fapt care va genera o creştere economică mult mai mare. În opt zile vom prezenta Parlamentului componenţa noului Guvern şi programul de guvernare şi sper că de această dată actorii politici vor pune interesele naţionale şi ale cetăţeanului ţării mai presus de interesele înguste de partid", a spus Iurie Leancă. Solicitaţi de jurnalişti să spună cum se simt în Moldova, mai mulţi investitori italieni au declarat că, în fond, nu se confruntă cu mari probleme în desfăşurarea afacerilor în Republica Moldova şi intenţionează să-şi majoreze investiţiile.