Membrii Comisiei Parlamentare au discutat despre situatia din sectorul bancar din Moldova

Noul director regional BERD pentru Caucaz, Republica Moldova şi Belarus, Bruno Balvanera şi-a exprimat temerea în legătură cu situaţia atestată în sectorul bancar. Despre aceasta a comunicat, miercuri, în cadrul şedinţei Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, guvernatorul Băncii Naţionale Dorin Drăguţanu. El a făcut această declaraţie după ce a avut o întrevedere cu noul director BERD pentru Caucaz, Republica Moldova şi Belarus.

Potrivit Agenţiei "INFOTAG", Drăguţanu a menţionat că de la începutul anului "pe piaţă se atestă un şir de mişcări". Deputatul din partea Partidului Democrat, Valeriu Guma a solicitat Băncii Naţionale să monitorizeze mai atent situaţia pentru ca "Parlamentul să nu se trezească din nou cu o comisiei care să investigheze activitatea unei sau altei instituţii bancare". Precizăm că încă pe 22 februarie Parlamentul a creat o comisie, care în 30 de zile trebuia să examineze modul de administrare al pachetului de acţiuni la Banca de Economii (BEM). Au trecut trei luni din momentul creării comisiei respective, însă, raportul aşa şi nu a fost prezentat în Parlament.

După cum a comunicat anterior Agenţia "INFOTAG", de la începutul anului au fost vândute câteva pachete de acţiuni ale mai multor bănci din Moldova. La 2 mai, la Bursa de Valori a Moldovei au fost efectuat tranzacţii cu acţiuni ale BC Banca Sociala S.A. în sumă de 83 de mln. de lei ($ 6,7 mln.) - 33,4% din emisii. Bursa a realizat 9 tranzacţii astfel ca suma fiecăreia să nu depăşească 5 %. În aprilie, la Bursa de Valori au fost vândute 100 % din acţiunile Moldova Agroindbank. Volum tranzacţiilor 112 mln. de lei. Au fost vândute 5% din acţiuni (51 880acţiuni) cu 1 076 lei pentru fiecare acţiune cu nominalul de 200 de lei. Anterior au fost vândute 4,99 de acţiuni ale acestei bănci cu 56 mln. de lei. De asemenea, au fost realizate două tranzacţii importante cu acţiunile Băncii de Economii. În ianuarie au fost vândute 12 mln. de acţiuni cu 13,87 lei. În martie, a fost efectuată o tranzacţie cu un pachet de acţiuni de 4,67%. Acţiunile au fost vândute la preţul de 14 lei fiecare. Plus la aceasta, Eurocreditbank a anunţat despre o emisie deschisă în valoare de 35 mln. de lei. Se presupune că aceasta se va efectua în august-septembrie.