Liderii politici de la Chişinău au început negocierile pentru o nouă alianţă

Oraşul Chişinău.
Oraşul Chişinău. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Liderii politici ai fostei Alianţe pentru Integrare de la Chişinău au început negocierile pentru formarea unei noi coaliţii majoritare, în timp ce opoziţia comunistă cere decretarea stării de urgenţă, scrie miercuri presa din Republica Moldova.

'Comuniştii visează la o revoluţie constituţională', titrează Timpul. Partidul Comuniştilor a înregistrat în Parlament un proiect de lege ce va permite schimbarea componenţei Curţii Constituţionale. Ei propun ca în Republica Moldova să fie decretată starea de urgenţă 'ca ultimă măsură de apărare a libertăţilor civile şi statului de drept', declară comuniştii.

Reprezentanţii PLDM, PD şi reformatorii PL s-au întâlnit pentru a negocia o nouă alianţă, mai scrie Timpul. Politicienii au reluat de la capăt discuţiile. Lipsa încrederii pare a fi o mare problemă moştenită de la ultimele negocieri, care deşi păreau finalizate, au fost spulberate de decizia Curţii Constituţionale din 22 aprilie.

'Negocierile au început cu dreptul', comentează Adevărul. Delegaţii PLDM, PD şi ai liberalilor reformatori s-au arătat optimişti după prima rundă de negocieri pentru crearea unei coaliţii care să investească un nou guvern. Acordul de constituire a coaliţiei pro-europene, elaborat de PLDM, prevede formarea mai multor structuri organizatorice. În acelaşi timp, prezidiul executivului ar urma să fie exclus, iar premierul va avea dreptul să opereze remanieri guvernamentale.

'Curtea, la un pas de a deveni birou politic', titrează Adevărul. Potrivit analiştilor, judecătorii constituţionali au revenit în albia normalităţii declarând legală revocarea preşedintelui Parlamentului. Unele partide au suficiente motive să insiste pe demisia judecătorilor constituţionali, deoarece aceştia s-au implicat în disputele politice.

Judecătorii excluşi din sistem pot reveni oricând în magistratură, afirmă acelaşi cotidian. În opinia unor specialişti în domeniul dreptului, actuala reformare a Justiţiei este realizată de către un Consiliu Superior al Magistraturii (CSM) care nu ar corespunde nici standardelor europene în domeniu şi nici normelor constituţionale autohtone. Actuala componenţă a CSM contravine principiilor separării puterilor în stat şi exigenţelor privind independenţa justiţiei, instituţia ajungând a fi o 'pârghie administrativă' de control a puterii judecătoreşti, scrie Adevărul.

Ziarul Naţional îl compară pe comisarul european pentru extindere Stefan Fule cu un bărbat dezamăgit de 'aleasa sa', adică Republica Moldova. 'El a încercat să dreagă busuiocul, îi spune că şi-a ţinut promisiunile, astfel încât să o poată aduce în faţa familiei sale numeroase. Ea însă nu încearcă nici măcar să ascundă că este morocănoasă şi mai mereu nemulţumită', comentează publicaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe