Senatori ai Ligii Nordului implicaţi într-un nou scandal de corupţie (presa italiană)

Presă străină la un stand de ziare.
Presă străină la un stand de ziare. (Ronaldo Schemidt / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
07.01.2013

Un nou scandal de corupţie, în care sunt implicaţi numeroşi senatori ai partidului populist de dreapta, Liga Nordului, acuzaţi de deturnare de fonduri publice în scopuri personale, se află luni în atenţia principalelor publicaţii din Italia.

'Scandal de corupţie, implicaţi senatori ai Ligii Nordului', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că Parchetul din Roma a declanşat o anchetă care vizează mai mulţi senatori, membri ai mişcării populiste de dreapta Liga Nordului, suspectaţi de deturnare de fonduri publice în scopuri personale.

Potrivit ziarului, numeroşi lideri ai Ligii Nordului, printre care şeful senatorilor, Federico Bricolo, şi fostul ministru Roberto Calderoli, ar fi primit sume de bani care proveneau din fonduri electorale destinate partidului, bani pe care i-ar fi utilizat în scopuri personale, pentru a plăti chiriile, telefoanele, sau pentru a face cumpărături cu carduri bancare puse la dispoziţie de partid.

Această anchetă poate reprezenta o dură lovitură pentru Liga Nordului, cu mai puţin de două luni înainte de alegerile legislative, programate pe 24 şi 25 februarie, şi acest lucru după ce fondatorul partidului şi liderul său istoric, Umberto Bossi, a fost nevoit să-şi dea demisia, în luna aprilie 2012, în urma unui scandal financiar similar, în care au fost implicaţi trezorierul Ligii, Francesco Belsito, şi câţiva membri ai familiei fondatorului, printre care fiul său, Renzo Bossi, consilier regional în Lombardia (nord), semnalează cotidianul menţionat.

'Destinaţia fondurilor puse la dispoziţie de Senat grupurilor politice nu a fost respectată în mod riguros', a declarat în faţa Parchetului de la Roma Manuela Maria Privitera, fosta secretară a trezorierului senatorilor Ligii Nordului, Piergiorgio Stiffoni, potrivit La Repubblica.

După legea italiană, partidele primesc fonduri electorale publice pentru a-şi finanţa activităţile politice. Aceste sume au fost deseori, în ultimii ani, deturnate de numeroşi exponenţi politici, din numeroase partide, de dreapta şi de stânga, pentru a-şi cumpăra vile, maşini de lux sau pentru a organiza vacanţe de lux cu fonduri publice. Scandaluri similare au izbucnit în cursul anului 2012 în mai multe regiuni italiene, printre care Lazio (centru) şi Lombardia (nord), precizează publicaţia amintită.

După declaraţiile doamnei Privitera, şeful senatorilor Ligii, Bricolo, ar fi decis, în noiembrie 2011, să-l adauge pe lista beneficiarilor acestor fonduri ilegale şi pe senatorul Roberto Calderoli, care îşi pierduse postul de ministru, în urma căderii guvernului lui Silvio Berlusconi, acordându-i lui Calderoli suma de 2.000 de euro pe lună pentru a-şi plăti telefonul. Toate aceste sume erau plătite cu bani lichizi, din fondurile partidului, potrivit doamnei Privitera, care ar fi decis să se răzbune, după ce a fost concediată în primăvara anului 2012, în urma scandalului provocat de ancheta deschisă de magistraţi după demisia liderului istoric al Ligii Nordului, Umberto Bossi, potrivit La Repubblica.

Într-un interviu acordat luni cotidianului roman menţionat, Privitera declară că Federico Bricolo ar fi decis de asemenea să le dea senatorilor Ligii 'bonusuri' de 500 de euro pe lună şi numeroase cadouri, pentru a-i convinge să nu părăsească partidul.

'Lucrez de opt ani în cadrul grupului Ligii Nordului la Senat, dar ceea ce am văzut în ultima legislatură (2008-2013), şi mai ales în ultimii trei ani, este fără precedent', a afirmat Privitera în interviul acordat luni cotidianului roman amintit.

'Scandal de corupţie în care sunt implicaţi senatori ai Ligii Nordului', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că senatori ai Ligii Nordului ar fi primit cecuri, salarii în plus, cadouri şi cărţi de credit cu care şi-ar fi plătit, din fondurile partidului, chiriile, ratele la case, telefoanele şi numeroase alte cheltuieli, în scopuri personale.

Senatorul Bricolo a declarat că este vorba despre 'acuzaţii false, făcute din răzbunare de o colaboratoare infidelă' şi că este sigur că ancheta Parchetului de la Roma se va termina în curând, fără consecinţe pentru Liga Nordului, indică principalul cotidian milanez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor