La 13 decembrie, Curtea Constituţională urmează să valideze scrutinul prezidenţial din Moldova

CCM va începe marţi, şedinţa de judecată privind validarea rezultatelor alegerilor prezidenţiale. Accesul mass media în sala de şedinţă a Curţii este restricţionat. Contestaţiile moldovenilor din diaspora au fost respinse şi de către Curtea Supremă de Justiţie care şi-a declinat competenţa.
Magistraţii de la Curtea onstituţională a Moldovei (constcourt.md)
Ştefan Sârbu
12.12.2016

Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) informează că, având în vedere epuizarea tuturor litigiilor electorale în instanţele de drept comun, va examina marţi, 13 decembrie 2016, adresarea Comisiei Electorale Centrale (CEC) cu privire la confirmarea rezultatului scrutinului prezidenţial şi validarea mandatului Preşedintelui Republicii Moldova, în baza articolului 135 litera e) din Constituţie.

„Din raţiuni de securitate şi în scopul bunei desfăşurări a şedinţei publice, accesul în incinta Curţii Constituţionale va avea loc în baza invitaţiei, iar persoanele neautorizate de CCM nu vor avea acces în incinta instituţiei”, se menţionează într-un comunicat de presă al Curţii.

Mai mult decât atât, din considerente tehnice, CCM anunţă că în incinta instituţiei vor avea acces doar postul public de televiziune TV „Moldova 1” şi portalul privesc.eu, care vor asigura transmisiunea live a şedinţei publice.

Menţionăm că luni, 12 decembrie, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a declarat inadmisibil recursul avocaţilor diasporei, refuzând să examineze contestaţiile depuse de moldovenii din străinătate privind organizarea scrutinului prezidenţial din 13 noiembrie. Magistraţii Mihai Poalelungi, Tatiana Vieru, Valentina Clevadî şi Oleg Sternioală au refuzat să examineze recursul în fond, motivând că nu este de competenţa instanţelor judecătoreşti de drept comun să examineze litigiul electoral, ci de competenţa Curţii Constituţionale.

Cetăţenii moldoveni din diaspora, care nu au reuşit să voteze pe 13 noiembrie din cauza epuizării buletinele de vot, au depus 137 contestaţii invocând încălcarea dreptului la vot. Prima instanţă, Judecătoria Centru, dar şi Curtea de Apel Chişinău au respins ca fiind neîntemeiate contestaţiile şi apelul avocaţilor moldovenilor din diaspora.

Amintim că la 15 noiembrie a.c., serviciul de presă al CCM a adus la cunoştinţa opiniei publice că potrivit articolului 111 din Codul electoral, în termen de 10 zile de la primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a contestaţiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislaţie, CCM confirmă sau infirmă, printr-un aviz, legalitatea alegerilor. Toate contestaţiile privind încălcările electorale urmează a fi soluţionate exclusiv de către instanţele de judecată, acestea nefiind de competenţa CCM. Totodată, Curtea va putea să se pronunţe în ceea ce priveşte confirmarea rezultatelor alegerilor doar după epuizarea tuturor litigiilor în instanţele de drept comun.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor