În Moldova şi artiştii sunt intimidaţi, pentru că se opun vehement regimului Plahotniuc

Dacă ar exista o listă neagră în care să fie introduse persoanele care au spus sus şi tare JOS actualei guvernări, atunci în ea, cu siguranţă, au fost scrise numele a doi interpreţi basarabeni, Cătălin Josan şi Pasha Parfeni care mai nou nu se mai numără printre participanţii la spectacole.
Interpretul Cătălin Josan
Interpretul Cătălin Josan (facebook.com)

Intimidările îndreptate împotriva oamenilor incomozi regimului continuă în Republica Moldova. Potrivit unui comunicat de presă, doi artişti basarabeni care au încercat în mai multe modalităţi să-şi manifeste nemulţumirea faţă de guvernare au ajuns, în ultima perioadă să nu mai fie invitaţi la spectacolele naţionale. Recent, Pasha Parfeni care a ieşit în scenă la spectacolul din 27 august cu un tricou pe care scria NuPlaha, şi Cătălin Josan care a participat la toate acţiunile de protest din PMAN împotriva guvernării, au fost excluşi din spectacolul Potcoava de Aur, organizat de Noroc Media.

„Îmi pare rău să vă anunţ că eu şi Pasha Parfeni am fost excluşi de la încă un concert de anvergură de la Chişinău. Astfel, prin presiuni inimaginabile şi persecuţii banditeşti din partea oamenilor apropiaţi actualului regim criminal de la Chişinău, aşa se face că eu şi Pasha am fost anunţaţi că nu vom mai participa la ediţia de anul acesta a spectacolului Potcoava de Aur, organizat de Noroc Media”, a declarat Cătălin Josan, precizând că anul trecut a fost desemnat câştigător al marelui trofeu al ediţiei aniversare de 10 ani.

Acesta a ţinut să menţioneze că festivalul de anul trecut s-a desfăşurat la Palatul Naţional unde a interpretat imnul mişcării protestatare. „A fost un mesaj răsunător şi o palmă zdravănă pentru putere”, a adăugat Josan.

Totodată, interpretul consideră că prin această acţiune, se vrea „compromiterea actorilor care îndrăznesc să se opună vehement regimului, începând de la oameni de afaceri, companii autohtone de succes, investitori străini, până la avocaţi, jurnalişti şi artişti cu renume. Culmea e că aceste tentative de intimidare şi cenzură au un efect invers asupra mea şi a lui Pasha, cât şi, sunt sigur, asupra societăţii civile”.

Josan a ţinut să mai menţioneze că se simte oricum susţinut de oameni cu adevărat demni şi cu fiecare tentativă de sabotare, de persecuţie, de intimidare, se convinge că ceea ce fac unii artişti este corect şi are un impact mai puternic decât îşi putea el imagina. „Şi tocmai asta ne dă putere să ne zbatem pentru dreptate, pentru oamenii acestei ţări. Cert este că regimul Plahotniuc este o corabie care se îneacă într-un vârtej ameţitor, întărâtat tocmai de astfel de încercări de intimidare”, a mai specificat interpretul basarabean.

La final, artistul a ţinut să se adreseze tuturor „celor care încă mai cred că această corabie se poate salva: vă înşelaţi. Fugiţi. Fugiţi departe. Fugiţi acum. Pentru că al vostru căpitan va continua să vă arunce unul câte unul peste bord pentru a se salva. Ultima voastră speranţă rămâne să vă acordaţi singuri sentinţele acum, cât mai aveţi frâiele justiţiei în mâini. Pentru că după asta, #arde. Şi arde rău. Eu unul vreau să vă mulţumesc pentru curajul pe care ni-l daţi - mie, lui Pasha şi tuturor celor care ne susţin. E şi uşor amuzant că o guvernare mafiotă a ajuns să se teamă de un tricou” .