Kurt Volker: Soluţionarea conflictului din Ucraina, tărăgănată. Putin aşteaptă alegerile din Kiev

Delegatul special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker (Captură Foto)
Andrei Popescu
19.10.2018

Delegatul special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, a afirmat că nu se aşteaptă prea curând la un progres în direcţia soluţionării conflictului din estul Ucrainei, deoarece Rusia pare să aştepte posibile schimbări la viitoarele alegerile ucrainene.

“Cred că Rusia a decis în esenţă să aştepte alegerile ucrainene, să vadă ce se întâmplă. Poate că Rusia va avea o nouă oportunitate de a obţine o poziţie mai favorabilă”, a declarat Volker joi pentru Atlantic Council în Washington, D.C., potrivit RFE/RL.

Remarcile lui Volker au fost făcute după ce preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat speranţa în Soci că alegerile prezidenţiale ucrainene vor oferi un guvern mai prietenos cu Rusia. Alegerile din Ucraina vor avea loc în 31 martie 2019.

“Trebuie să aşteptăm până când se finalizează ciclurile politice interne şi chiar aştept să putem construi cel puţin un tip de relaţii şi să ajungem la un fel de acord cu noua conducere a ţării. Suntem pregătiţi şi dorim acest lucru”, a declarat Putin unui grup de demnitari străini, care se întâlnesc în mod regulat în Soci pentru a purta discuţii.

Putin a afirmat că actuala conducere din Kiev aşteaptă, la rândul ei, alegerile înainte să avanseze în negocieriile cu privire la aplicarea prevederilor acordului de pace încheiat în capitala belarusă în 2015.

Preşedintele rus a declarat că guvernul actual din Kiev, condus de preşedintele Petro Poroşenko, şi-a lăsat amprenta prin “vânzarea rusofobiei şi a sentimentelor anti-ruseşti” către Occident.

Volker a precizat că Rusia pare mai determinată ca niciodată să continue să susţină separatiştii care luptă împotriva trupelor guvernamentale în estul Ucrainei, în pofida eforturilor extise ale SUA şi a vestului Europei de a presa Kremlinul în privinţa agresiunii sale în Ucraina.

Cea mai bună strategie pentru Occident, a adăugat Volker, este aceea de a menţine presiunea asupra Moscovei prin sancţiuni economice, care au fost impuse iniţial în 2014 ca urmare a anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea.

“Cred că sancţiunile au un impact şi vedem dovada acestui lucru în Rusia. Cred că este necesar să avem o poziţie puternică şi rezistenţă în timp, pentru a convinge Rusia că situaţia lor nu se va îmbunătăţi în viitor, ci că de fapt s-ar putea înrăutăţi”, a mai precizat Volker.

Potrivit datelor ONU, peste 10.300 de persoane au fost ucise în conflictul din estul Ucrainei, care a izbucnit în aprilie 2014, la o lună după anexarea Crimeei. Regimurile de încetare a focului ce au fost adoptate de atunci ca parte a acordurilor de pace de la Minsk au eşuat să reziste, deşi au produs o relaxare a intensităţii luptelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor