Kremlinul susţine că Ziua-Z nu a fost decisivă pentru încheierea celui de-al doilea război mondial
focus
alte articole
Rusia s-a adresat miercuri Occidentului afirmând că debarcările din Normandia în Ziua-Z, în 1944, nu au jucat un rol decisiv în încheierea celui de-al doilea război mondial şi că eforturile trupelor aliate nu ar trebui exagerate.
Comentariile Moscovei ar putea supăra veteranii de război din Marea Britanie, unde a fost marcată, miercuri, cea de-a 75-a aniversare a celei mai mari invazii maritime din istorie, în cadrul unei ceremonii în Portsmouth, la care a participat Regina Elisabeta a II-a şi lideri mondiali, precum preşedintele american Donald Trump şi cancelarul german Angela Merkel, potrivit Reuters.
Luând cuvântul la o conferinţă de presă săptămânală la Moscova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a adus un omagiu celor care au murit pe frontul vestic în timpul celui de-al doilea război mondial şi a susţinut că Moscova apreciază eforturile din război ale aliaţilor.
“Dar [eforturile] nu ar trebui să fie exagerate. Şi, în special, nu dacă în acelaşi timp sunt diminuate eforturile titanice ale Uniunii Sovietice, fără care această victorie pur şi simplu nu ar fi avut loc”, a menţionat aceasta.
Fosta Uniune Sovietică a pierdut peste 25 de milioane de vieţi, potrivit guvernului rus, în ceea ce numeşte "marele război patriotic" şi Moscova, în timpul preşedintelui Vladimir Putin, a marcat victoria în război printr-o paradă militară anuală masivă în Piaţa Roşie.
“După cum notează istoricii, debarcarea în Normandia nu a avut un impact decisiv asupra rezultatului celui de-al doilea război mondial şi asupra marelui război patriotic. Acest lucru a fost deja determinat ca urmare a victoriilor Armatei Roşii, în principal la Stalingrad (la sfârşitul anului 1942) şi la Kursk (la mijlocul anului 1943)”, a mai declarat Zaharova reporterilor.
Peste 150.000 de soldati aliaţi au lansat un atac aerian, maritim şi terestru în Normandia în 6 iunie 1944 care, în cele din urmă, a dus la eliberarea vestului Europei de sub ocupaţia Germaniei naziste.