Zelenski susţine că este deschis la discuţii de pace cu Rusia şi dedicat aderării la NATO
alte articole
Preşedintele Ucrainei a declarat că este pregătit să negocieze cu Rusia pentru a pune capăt războiului din est, însă a confirmat cursul ţării spre aderarea la NATO – o acţiune împotriva căreia Moscova s-a opus cu tărie, potrivit RFE/RL.
Vladimir Zelenski a făcut comentariile în cadrul unei vizite efectuate marţi la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu oficiali de rang înalt ai Uniunii Europene şi NATO, ca parte a primei călătorii în străinătate în calitate de preşedinte.
În luptele din estul Ucrainei dintre forţele guvernamentale şi separatiştii susţinuţi de Rusia au fost ucise aproximativ 13.000 de persoane începând cu aprilie 2014. Luptele au izbucnit la o lună după ce Moscova a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea.
O serie de acorduri de încetare a focului anunţate ca parte a acordurilor de pace de la Minsk din septembrie 2014 şi februarie 2015 au contribuit la diminuarea luptelor în provinciile est-ucrainene Doneţk şi Lugansk, însă nu au rezistat prea mult timp.
“Suntem pregătiţi să negociem cu Rusia şi să punem în aplicare acordurile de la Minsk. Dar mai întâi trebuie să fim capabili să ne protejăm şi să devenim mai puternici din punct de vedere economic, politic şi militar”, a susţinut Zelenski la o conferinţă de presă comună organizată la sediul alianţei împreună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
De asemenea, Zelenski a mai declarat că, de fapt, “cursul strategic al Ucrainei de a obţine statutul de membru deplin în UE şi NATO” rămâne neschimbat.
Moscova şi-a exprimat în mod explicit opoziţia faţă de extinderea NATO, în special în Ucraina şi Georgia. La rândul său, Tbilisi urmăreşte să devină membru al alianţei militare vestice.
Numind Ucraina un “partener foarte valoros”, Stoltenberg a exprimat sprijinul NATO pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a acestei ţări, precizând: “Aliaţii nu recunosc şi nu vor recunoaşte anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia”.
În plus, şeful NATO a cerut Ucrainei să implementeze reforme privind lupta împotriva corupţiei şi consolidarea statului de drept.
“Aceste reforme sunt esenţiale pentru asigurarea securităţii şi prosperităţii pentru toţi ucrainenii şi pentru a apropia Ucraina de NATO”, a mai declarat Stoltenberg.
Zelenski, un actor de comedie fără niciun fel de experienţă politică, a fost investit oficial în 20 mai, după ce l-a învins recent pe preşedintele Petro Poroşenko cu o marjă mare.
Pe lângă conflictul din estul Ucrainei şi ocuparea Crimeei de către ruşi, Kievul se confruntă cu un nivel ridicat de corupţie şi probleme economice majore.