Kremlinul pregăteşte bombardiere strategice pentru atacuri iminente asupra ţintelor jihadiste din Siria
alte articole
În timp ce SUA este ocupată să arate cu degetul spre cine a eşuat, sau mai exact să prezică victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale, preşedintele rus Vladimir Putin profită de haosul şi golul politic actual rămas în urma tranziţiei de la un preşedinte democrat, Barack Obama, la unul republican.
Tensiunile dintre Rusia şi Occident par să capete o nouă nuanţă după ce purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, i-a cerut preşedintelui american ales Donald Trump să reconstruiască relaţia ruso-americană şi “să ceară NATO să îşi retragă forţele de lângă graniţa rusă”. Peskov a declarat pentru Associated Press că o astfel de mişcare “va duce la un tip de relaxare în Europa”.
În acelaşi timp, agenţia rusă de ştiri TASS a anunţat că echipajele bombardierelor strategice ruseşti Tu-160 şi Tu-95, localizate la baza aeriană Engels, au fost plasate în stare de alertă de luptă pentru atacuri iminente ce vor fi desfăşurate asupra unor ţinte din Siria. Agenţia de ştiri a adăugat că bombardierele au fost înarmate cu rachete de croazieră.
Baza aeriană Engels este o bază militară strategică din Rusia, localizată la 14 km est de Saratov.
Conform unei surse TASS, “personalul de inginerie al bazei încarcă avioanele cu rachete de croazieră şi le pregătesc pentru utilizare în luptă”, adăugând că “grupul de atac aerian de la bază se pregăteşte să efectueze sarcini ce includ lansări de rachete de croazieră.
În plus, TASS notează că forţa aeriană rusă a fost folosită pentru lovituri asupra unor obiective importante (centre de comandă, depozite de muniţii, uzine pentru producerea de arme şi muniţii) ale militanţilor jihadişti din Statul Islamic.
În plus, avioanele de luptă staţionate pe portavionul rusesc Amiral Kuzneţov, care a sosit recent în apropierea ţărmului sirian ca parte a unui grup de luptă rusesc, au început să desfăşoare misiuni de zbor în scopul interacţionării cu un aerodrom de coastă, a raportat căpitanul portavionului.
“Sunt efectuate zboruri de pe puntea navei. Interacţiunea cu un aerodrom de coastă este procesată”, a declarat Serghei Artamonov, căpitanul portavionului Amiral Kuzneţov, la emisiunea Vesti v Subbotu de la postul de televiziune Rossiya TV. Conform căpitanului, zborurile au fost desfăşurate zilnic în ultimele câteva zile.
Grupul de luptă al Flotei Nordice ruseşti, alcătuit din Amiral Kuzneţov, crucişătorul de luptă Petru cel Mare, două nave antisubmarin – Severomorsk şi Viceamiral Kulakov – precum şi nave de suport, a sosit la începutul acestei luni în Mediterană.
Comandantul crucişătorului Petru cel Mare, Vladislav Malahovski, a declarat că navele ruseşti nu sunt deranjate de avioanele de luptă ale altor naţiuni. “Nimeni nu zboară deasupra noastră. Tuturor le este frică să se apropie de noi la mai puţin de 50 km, înţelegând puterea navelor Petru cel Mare şi Amiral Kuzneţov”, a precizat el.