SUA susţine o ofensivă condusă de kurzi pentru eliberarea oraşului sirian Raqqa

Washingtonul va susţine o operaţiune ce urmăreşte să alunge militanţii Statului Islamic din oraşul sirian Raqqa, a declarat un oficial american. Operaţiunea va fi condusă de kurzi, iar Turcia a avertizat în privinţa eventualelor ciocniri sectare.
Luptători ai grupului jihadist Statul Islamic pe străzile oraşului sirian Raqqa în 2014.
Luptători ai grupului jihadist Statul Islamic pe străzile oraşului sirian Raqqa în 2014. (Captură Foto)

SUA va oferi suport aerian pentru campania de eliberare şi recuperare a oraşului Raqqa, capitala de facto a grupului jihadist Statul Islamic în Siria, a declarat duminică reporterilor în Amman un oficial american.

Brett McGurk, delegatul preşedintelui Barack Obama pentru coaliţia condusă de SUA împotriva Statului Islamic, a declarat că faza iniţială pentru eliberarea oraşului a început după ce Forţele Siriene Democratice (SDF), conduse de kurzi, au anunţat campania anterior în cursul aceleiaşi zile.

“Campania din Raqqa se va desfăşura în faze; există o fază a izolării care a început astăzi şi apoi urmează alte faze pentru a ne asigura că alungăm Daesh din Raqqa”, a declarat McGurk, făcând referire la acronimul arab al grupului jihadist.

El a adăugat că Washingtonul se află în contact strâns cu aliatul său Turcia, care îi consideră pe luptătorii kurzi sirieni ca alcătuind o organizaţie teroristă.

SUA priveşte SDF, care conţine şi grupuri arabe siriene, ca cea mai eficientă forţă pentru contracararea grupului militant Daesh.

“Când vine vorba de Raqqa, dorim o forţă care în cele din urmă eliberează Raqqa şi care provine în principal din zona locală, formată din arabii din zonă, aşadar am pregătit mulţi dintre aceşti luptători. Acea forţă va continua să crească pe măsură ce ajungem la fazele ulterioare ale campanei”, a adăugat McGurk.

Şeful de Stat Major al armatei turce, Hulusi Akar, a declarat că s-a întâlnit cu omologul său american Joseph Dunford după anunţul făcut de SDF.

“Metodele comune de luptă împotriva Daesh în Siria şi Irak, şi anume în Al-Bab şi Raqqa, au fost discutate pentru zilele următoare”, a susţinut Akar într-o declaraţie.

Dar alianţa de luptători kurzi şi arabi a declarat că respinge implicarea turcilor în operaţiune.

Britanicii se alătură “operaţiunii Raqqa”

În acelaşi timp, ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, a declarat că Forţa Aeriană Regală “va susţine operaţiunea Raqqa pe măsura desfăşurării acesteia”, adăugând că va furniza supraveghere aeriană “sofisticată” pentru această campanie.

Operaţiunea pentru eliberarea oraşului Raqqa coincide cu o campanie militara irakiană pentru recapturarea oraşului Mosul din mâinile aceluiaşi grup jihadist, care a ocupat cel de-al treilea oraş ca mărime al Irakului în 2014.

Peste 250.000 de persoane au fost ucise şi jumătate din populaţia ţării s-a refugiat începând cu 2011, când forţele guvernului sirian au lansat o suprimare brutală a manifestanţilor paşnici care cereau demisia preşedintelui Assad.