Rusia vrea să cumpere bitcoin în valoare de 10 miliarde USD, pentru a evita sancţiunile SUA

Bitcoin (Thomas Trutschel / Getty Images)
Andrei Popescu
16.01.2019

În timp ce piaţa s-a concentrat din ce în ce mai mult pe obstacolele din economia globală şi pe încetinirea creşterii economice a Chinei, în special, iar mass media este obsedată de revelaţiile zilnice dacă Donald Trump a colaborat sau nu cu Rusia pentru a fi ales preşedinte al SUA, o schimbare mult mai critică a avut loc anul trecut, potrivit site-ului Zero Hedge.

Indiferent dacă s-a datorat sancţiunilor occidentale draconice şi confiscărilor de active ce au avut loc după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie sau dacă a urmărit să se îndepărteze de dolar, Rusia a lichidat practic toate titlurile de trezorerie americane în 2018, la sfârşitul primăverii şi începutul verii, în acel proces declanşând o modificare a preţurilor titlurilor de trezorerie pe 10 ani, al căror randament a crescut de la 2,70% la începutul lui aprilie 201 şi la 3,10% în mai 2018, mişcare pe care economiştii au încercat să o explice la acea vreme.

Ca parte a procesului de îndepărtare de dolar, Rusia a cumpărat o cantitate substanţială de alte valute şi, potrivit unui raport recent, banii retraşi din rezervele de dolari au fost redistribuiţi pentru a creşte cota monedei euro la 32%, a yuanului chinez la 14,7%, iar 14,7 procente din portofoliu au fost investite în alte valute, inclusiv în lira sterlină (6,3%), yenul japonez (4,5%), precum şi dolari canadieni (2,3%) şi australieni (1%).

Recent, a ieşit la iveală piesa lipsă a masivei redistribuiri de capital a Rusiei în vederea eliminării dependenţei de petrodolar, după ce publicaţia The Telegraph a raportat că Moscova pregăteşte o investiţie în bitcoin în încercarea de a combate sancţiunile americane, potrivit unui economist rus ce are legături strânse cu Kremlinul.

Potrivit lui Vladislav Ginko – economist la Academia Prezidenţială de Economie Naţională şi Administraţie Publică, finanţată de stat – guvernul rus ia măsuri pentru a minimiza impactul sancţiunilor americane, care au lovit rubla rusească, şi va înlocui o parte din rezervele în dolari americani cu cea mai populară criptovalută din lume.

Citat de The Telegraph, în opinia lui Ginko, decizia Rusiei privind dedolarizarea este în mod fundamental o mişcare pentru “protejarea intereselor naţionale”. De asemenea, el susţine că investiţia în bitcoin s-ar putea ridica la aproximativ 10 miliarde de dolari, sumă suficient de mare pentru ca preţul criptomonedei să crească în mod considerabil.

Când va avea loc următoarea realocare de capital a Rusiei? Potrivit economistului rus, cumpărarea criptomonedei bitcoin ar putea începe chiar în luna februarie. Acestea s-au bucurat de un interes tot mai mare în Rusia, unde preşedintele Vladimir Putin s-a arătat interesat în ultimele luni de activele digitale. Ginko consideră că bitcoinul şi industria mai amplă a criptomonedelor reprezintă în prezent 8% din PIB-ul Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor