Rusia vrea să cumpere bitcoin în valoare de 10 miliarde USD, pentru a evita sancţiunile SUA
alte articole
În timp ce piaţa s-a concentrat din ce în ce mai mult pe obstacolele din economia globală şi pe încetinirea creşterii economice a Chinei, în special, iar mass media este obsedată de revelaţiile zilnice dacă Donald Trump a colaborat sau nu cu Rusia pentru a fi ales preşedinte al SUA, o schimbare mult mai critică a avut loc anul trecut, potrivit site-ului Zero Hedge.
Indiferent dacă s-a datorat sancţiunilor occidentale draconice şi confiscărilor de active ce au avut loc după otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie sau dacă a urmărit să se îndepărteze de dolar, Rusia a lichidat practic toate titlurile de trezorerie americane în 2018, la sfârşitul primăverii şi începutul verii, în acel proces declanşând o modificare a preţurilor titlurilor de trezorerie pe 10 ani, al căror randament a crescut de la 2,70% la începutul lui aprilie 201 şi la 3,10% în mai 2018, mişcare pe care economiştii au încercat să o explice la acea vreme.
Ca parte a procesului de îndepărtare de dolar, Rusia a cumpărat o cantitate substanţială de alte valute şi, potrivit unui raport recent, banii retraşi din rezervele de dolari au fost redistribuiţi pentru a creşte cota monedei euro la 32%, a yuanului chinez la 14,7%, iar 14,7 procente din portofoliu au fost investite în alte valute, inclusiv în lira sterlină (6,3%), yenul japonez (4,5%), precum şi dolari canadieni (2,3%) şi australieni (1%).
Recent, a ieşit la iveală piesa lipsă a masivei redistribuiri de capital a Rusiei în vederea eliminării dependenţei de petrodolar, după ce publicaţia The Telegraph a raportat că Moscova pregăteşte o investiţie în bitcoin în încercarea de a combate sancţiunile americane, potrivit unui economist rus ce are legături strânse cu Kremlinul.
Potrivit lui Vladislav Ginko – economist la Academia Prezidenţială de Economie Naţională şi Administraţie Publică, finanţată de stat – guvernul rus ia măsuri pentru a minimiza impactul sancţiunilor americane, care au lovit rubla rusească, şi va înlocui o parte din rezervele în dolari americani cu cea mai populară criptovalută din lume.
Citat de The Telegraph, în opinia lui Ginko, decizia Rusiei privind dedolarizarea este în mod fundamental o mişcare pentru “protejarea intereselor naţionale”. De asemenea, el susţine că investiţia în bitcoin s-ar putea ridica la aproximativ 10 miliarde de dolari, sumă suficient de mare pentru ca preţul criptomonedei să crească în mod considerabil.
Când va avea loc următoarea realocare de capital a Rusiei? Potrivit economistului rus, cumpărarea criptomonedei bitcoin ar putea începe chiar în luna februarie. Acestea s-au bucurat de un interes tot mai mare în Rusia, unde preşedintele Vladimir Putin s-a arătat interesat în ultimele luni de activele digitale. Ginko consideră că bitcoinul şi industria mai amplă a criptomonedelor reprezintă în prezent 8% din PIB-ul Rusiei.