Kovesi: Acuzaţiile lansate de colonelul SRI inculpat în dosarul Black Cube, calomnioase şi denigratoare

Acuzaţiile lansate public de fostul colonelul SRI Daniel Dragomir sunt calomnioase şi denigratoare, au un impact major asupra opiniei publice şi creează dubii greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, astfel că Inspecţia Judiciară trebuie să intervină, a reacţionat şefa DNA Laura Codruţa Kovesi.
Laura Codruţa Kovesi (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
13.09.2017

Inspecţia Judiciară trebuie să efectueze verificări cu privire la situaţia constatată în legătură cu afirmaţiile făcute, la Antena 3, de fostul colonel SRI Dragomir Daniel, inculpat trimis în judecată pentru fapte de corupţie, a solicitat oficial miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, procurorul-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi.

"Astfel, numitul Daniel Dragomir a lăsat să se înţeleagă faptul că rechizitoriile DNA nu se sprijină pe probaţiunea instrumentată de procurori în baza dispoziţiilor procesual penale, ci că ar fi întocmite de angajaţii unei alte instituţii, respectiv SRI, iar rolul procurorilor DNA s-ar rezuma la semnarea şi trimiterea la instanţă a rechizitoriilor", a transmis Kovesi.

Moderator: Ofiţerii SRI făceau rechizitoriile?

Daniel Dragomir: Da, domnule (...), ofiţerii SRI...

Moderator: Şi bravii procurori DNA, ăia care plâng când îi controlează Inspecţia Judiciară doar le semnau?

Daniel Dragomir: Bravii procurori DNA le luau, le contrasemnau şi le trimiteau la instanţă în speranţa că onor câmpul tactic se va ocupa în continuare asigurând culoarele necesare pentru obţinerea condamnării individului.

Cu aceeaşi ocazie, Daniel Dragomir a afirmat:

În momentul în care vorbim de ofiţeri acoperiţi între judecători şi procurori, în momentul ăla e o încălcare gravă a Constituţiei care duce la situaţii despre care vorbeaţi mai devreme.

Moderator: În contextul ăsta, domnule general (...) făceau rechizitoriul, dădeau procurorului desemnat de câmpul tactic să se ocupe de el, care îl semna, îl trimitea în instanţă şi ajungea la judecătorul Y, desemnat tot de câmpul tactic, care îl băga la beci pe fraier. E posibilă construcţia asta?

Daniel Dragomir: Nu e numai posibilă, este extrem de concretă. Una dintre posibilităţi, cum spuneaţi, o aveţi în faţa dvs, sunt eu.”

Potrivit DNA, sesizarea Inspecţiei Judiciare are în vedere următoarele:

- afirmaţiile sunt calomnioase şi denigratoare, sunt făcute de o persoană care în prezent este inculpată, judecată în apel de către Curtea de Apel Bucureşti, au potenţial de a submina autoritatea judecătorească şi de a pune în discuţie deontologia profesională a magistraţilor;

- afirmaţiile au un impact major asupra opiniei publice, fiind de natură să aducă atingere independenţei sistemului judiciar;

- afirmaţiile creează dubii greu de înlăturat cu privire la independenţa magistraţilor, acreditând ideea că activitatea procurorilor implicaţi în înfăptuirea procesului judiciar se desfăşoară cu încălcarea principiului conform căruia procesul penal se desfăşoară conform dispoziţiilor prevăzute de lege.

Reamintim că Daniel Dragomir este cercetat în dosarul Black Cube - care vizează spionarea şi hărţuirea şefei DNA - pentru constituire a unui grup infracţional organizat, instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la transfer neautorizat de date informatice, instigare la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice, instigare la fals informatic, în formă continuată, şi instigare la violarea secretului corespondenţei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor