Tudorel Toader de neclintit. Moţiunea simplă pe justiţie, respinsă

Majoritatea parlamentară controlată de PSD şi-a spus din nou cuvântul: Tudorel Toader va rămâne ministru al Justiţiei în pofida tuturor criticilor ce i se aduc.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)
Ana Ion
13.09.2017

Plenul Camerei Deputaţilor a respins miercuri, cu 162 voturi "contra" şi 104 "pentru" moţiunea simplă "PSD, stăpânul justiţiei?! Chiar aşa..." prin care PNL şi USR cereau demisia lui Tudorel Toader.

Votul a fost dat la o zi după ce moţiunea a fost dezbătută în plen, unde opoziţia i-a reproşat lui Toader că s-a transformat în unealta PSD şi că, prin proiectul său de modificare a legilor Justiţiei, minează sistemul Judiciar.

La rândul său, ministrul a susţinut că iniţiativa modificărilor legilor Justiţiei nu îi aparţine lui, ci CSM-ului şi că modificările propuse de el sunt inspirate din legislaţia altor ţări europene.

Ce a omis însă Tudorel Toader să spună este că CSM-ul nu a cerut eliminarea preşedintelui din procedura de numire a şefilor parchetelor ci dimpotrivă a propus menţinerea lui. De asemenea, CSM nu a cerut nici trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei. Reamintim că acest demers este considerat de multe voci avizate drept de natură a duce la politizarea IJ.

De asemenea, nici iniţiativa înfiinţării unei secţii speciale de cercetare a magistraţilor, scoţând din cărţi DNA, nu vine de la CSM.

Totodată, ministrul Justiţiei a susţinut ieri că propunerea ministerului referitoare la procedura de numire a procurorilor şefi, conţinută în proiectul de lege privind legile Justiţiei, a ţinut cont de recomandările MCV, aceasta deşi societatea civilă a demonstrat contrariul.

În MCV se vorbeşte clar despre menţinerea procedurii actuale de numire şi revocare a Procurorului General al României, a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a titularilor altor posturi de conducere din cadrul Parchetului General. Ori, exact această procedură vrea să o modifice Tudorel Toader, arătau, pe 23 august, mai multe organizaţii din societatea civile. Mai multe informaţii, aici
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor