Deputat USR: Pe 23 august, Tudorel Toader a întors armele împotriva Justiţiei!
alte articole
Legile Justiţiei propuse de Tudorel Toader dau putere unui singur politician, respectiv ministrului de resort şi deschid calea presiunii şi abuzurilor politicului contra magistraţilor, a declarat deputatul USR Stelian Ion, marţi, în plenul Parlamentului, la dezbaterea moţiunii simple pe Justiţie.
"Ne aflăm astăzi, aici, pentru că pe data de 23 august ministrul Justiţiei a întors armele împotriva Justiţiei. Legile Justiţiei în versiunea lui Tudorel Toader dau putere unui singur politician, respectiv ministrului Justiţiei. Această putere înseamnă subordonarea Justiţiei politicului, deschide calea presiunii şi abuzurilor asupra magistraţilor. Ministrul Justiţiei, în loc să apere Justiţia, se face servitorul intereselor lui Liviu Dragnea, ale PSD, ale politicienilor cercetaţi sau judecaţi pentru corupţie, este cea mai gravă încercare de subordonare a Justiţiei de până acum pentru că se renunţă la concepţia anterioară care consacră o subordonare strictă administrativă a Ministerului Public faţă de ministrul Justiţiei în favoarea unei subordonări funcţionale. Procedura de independenţă a procurorilor este practic golită de conţinut", a declarat Ion, citat de Agerpres.
Deputatul USR a mai opinat că mutarea Inspecţiei Judiciare din subordinea CSM în cea a Ministerului Justiţiei constituie "o gravă încălcare" a independenţei Justiţiei, prin această măsura creându-se o formă de presiune şi şantaj politic" la adresa judecătorilor şi procurorilor. Astfel, toţi inspectorii judiciari vor fi numiţi de ministrul de resort, numit şi subordonat politic.
Nu în ultimul rând, Stelian Ion i-a transmis lui Tudorel Toader că modificările legilor Justiţiei sunt ''un cadou otrăvit'' care aruncă în aer sistemul judiciar.
"Domnul ministru Tudorel Toader, continuator fidel al predecesorului său Florin Iordache, autorul Ordonanţei 13, va rămâne în memoria noastră ca un simbol al contra-reformei în Justiţie. Aceste modificări întorc România în perioada de dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, în epoca Năstase-Rodica Stănoiu, când închiderea şi deschiderea dosarelor penale se decidea în şedinţe de partid. (...) Considerăm că ce aţi făcut dumneavoastră cu această propunere nu este decât un cadou otrăvit împachetat într-un ambalaj care pare frumos, e adevărat unele dintre măsuri sunt necesare, dar esenţa este una nocivă, aţi strecurat printre toate aceste măsuri necesare nişte puncte care aruncă pur şi simplu în aer sistemul judiciar", a declarat deputatul.