Kosovo: Parlamentul aprobă crearea unei armate. Se amplifică tensiunile cu Serbia
alte articole
Parlamentul kosovar a votat vineri pentru crearea unei armate permanente de 5.000 de soldaţi, la o săptămână după ce premierul sârb a sugerat că mişcarea ar putea provoca o intervenţie militară din partea Belgradului, potrivit Reuters.
Mişcarea, la 20 de ani după revolta albanezilor din Kosovo împotriva guvernării sârbe şi la un deceniu după independenţa obţinută de micul stat, a fost etichetată ca fiind “istorică” de către SUA, însă a fost criticată de NATO ca fiind inutilă în eforturile de relaxare a tensiunilor dintre Priştina şi Belgrad.
Legea pentru transformarea forţei de securitate kosovare uşor înarmate – care a fost creată în principal pentru a răspunde la situaţii de criză, apărare civilă – într-o armată a fost aprobată cu 105 voturi în Parlamentul cu 120 de locuri.
Cei 11 parlamentari ai minorităţii sârbe au boicotat votul. Constituţia ţării mandatează crearea unei armate naţionale, dar nu a fost luată nicio măsură ani de zile, în timp ce Priştina a căutat în zadar să obţină aprobarea sârbilor kosovari.
De asemenea, Serbia, care a refuzat să recunoască independenţa Kosovo, se opune creării unei armate kosovare permanente şi a avertizat că aceasta ar putea destabiliza vestul Balcanilor.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat vineri: “Regret că această decizie a fost luată în pofida temerilor manifestate de NATO”.
“Consiliul Atlanticului de Nord va trebui acum să reexamineze nivelul colaborării NATO cu Forţa de Securitate din Kosovo”, a adăugat el.
La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu această mişcare, potrivit purtătorului de cuvânt al ONU Farhan Haq.
Deşi crearea unei armate ar putea dura ani de zile, politicienii sârbi susţin că aceasta ar putea fi utilizată pentru a-i expulza pe sârbii care au mai rămas în Kosovo, acuzaţie respinsă de liderii albanezi kosovari, care se bazează pe suportul UE şi SUA pentru reformele şi dezvoltarea micului stat balcanic sărăcit.
În 5 decembrie, premierul sârb Ana Brnabic a sugerat că unul dintre posibilele răspunsuri ale Belgradului la crearea unei armate kosovare ar putea fi o intervenţie militară.
Preşedintele sârb Aleksandar Vucic va inspecta trupele situate de-a lungul graniţei sârbo-kosovare în aceste zile, a anunţat joi cabinetul său.
O misiune NATO de menţinere a păcii în Kosovo are încă 4.000 de soldaţi staţionaţi în acea ţară.
Unii analişti din Balcani au afirmat că este destul de improbabil ca Serbia să ia măsuri militare împotriva Kosovo ţinând cont de aspiraţiile Belgradului de a adera la UE şi că afirmaţiile premierului Brnabic au urmărit să îi liniştească pe naţionaliştii sârbi.
Conform noii legi, Kosovo va crea un Minister al Apărării şi viitoarea sa armată va fi alcătuită din 5.000 de soldaţi activi şi 3.000 de rezervişti. Oficiali guvernamentali din Priştina au afirmat că procesul va dura cel puţin 10 ani.