Kosovo respinge apelurile UE şi SUA pentru anularea tarifelor la importurile din Serbia

Ramush Haradinaj (ARMEND NIMANI/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
30.11.2018

Kosovo a decis să respingă solicitările Statelor Unite şi Uniunii Europene de eliminare a noilor tarife de 100% impuse importurilor sârbeşti, afirmând că acestea vor rămâne în vigoare până când Serbia recunoaşte suveranitatea Kosovo şi se ajunge la un acord de normalizare a relaţiilor cu ţara vecină, potrivit RFE/RL.

Premierul kosovar Ramush Haradinaj a afirmat joi că guvernul a impus tarifele pentru a trimite Serbiei mesajul că pe lângă acceptarea declaraţiei de independenţă a Kosovo, trebuie de asemenea să înceteze să blocheze eforturile Pristinei de aderare la ONU, Interpol şi alte organizaţii internaţionale.

“S-ar putea ca unii oameni să considere că această decizie va dura doar câteva zile, dar ei nu ar trebui să creadă acest lucru. Decizia poate rămâne în vigoare o foarte lungă perioadă de timp”, a susţinut Haradinaj, “atâta timp cât trebuie, pentru ca Serbia să recunoască Kosovo, noi să obţinem un acord cuprinzător care conţine totul: recunoaştere, aderare la ONU, acord privind datoriile, pensiile şi persoanele dispărute, precum şi eliminarea tarifelor”.

Haradinaj a afirmat că ţara sa este fermă în ceea ce priveşte menţinerea tarifelor până când Serbia va negocia “un pachet final, un acord final de recunoaştere reciprocă între Kosovo şi Serbia”.

Washingtonul a cerut Pristinei să ridice tarifele, precizând că acestea blochează eforturile de normalizare a relaţiilor dintre cele două ţări şi acţiunile de aderare la UE. La rândul său, blocul european a avertizat că tarifele încalcă Acordul Central European de Comerţ Liber.

Kosovo s-a separat de Serbia in 2008, independenţa fiind recunoscută de peste 110 naţiuni, însă nu de Serbia, care a lucrat cu Rusia pentru a bloca Priştina să adere la ONU şi la o serie de organizaţii internaţionale.

Totuşi, ţările balcanice s-au implicat în discuţii intermediate de UE în scopul normalizării relaţiilor şi soluţionării problemelor. UE a declarat că o astfel de normalizare este necesară pentru aderarea celor două ţări la blocul occidental.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor