Klaus Johannis pune politicienii la zid şi apără profesorii
alte articole
Primarul Sibiului, Klaus Johannis, susţine că învăţământul nu se va îmbunătăţi atât timp cât politicienii "fac aprecieri jenante" la adresa profesorilor şi ca acesta are nevoie de performanţă, care se obţine cu bani, "nu cu ochi frumoşi sau poveşti politice".
Întrebat, într-o conferinţă de presă, de ce are nevoie învăţământul românesc pentru a funcţiona în parametrii normali, primarul Sibiului, Klaus Johannis, profesor de fizică, a răspuns că este nevoie de "performanţă", care "se face cu bani, nu cu ochi frumoşi sau poveşti politice”, transmite Mediafax. "Atâta vreme cât dascălii sunt foarte prost plătiţi şi politicieni de rang înalt şi foarte înalt fac aprecieri jenante la adresa cadrelor didactice, lucrurile nu se vor îmbunătăţi. Pe de altă parte, în ultimii 20 de ani s-a tot încercat să se bage tot mai multă materie care trebuie predată, iar metodele nu s-au îmbunătăţit. Rezultatul a fost previzibil, elevii nu fac faţă. În realitate, lucrurile sunt foarte complicate: societatea nu are un respect deosebit pentru şcoală. Şi atunci lucrurile se pot schimba numai în tandem, e imposibil să ai un sistem de învăţământ foarte performant într-o societate care nu pune preţ pe şcoală, doar pe diplomă. Toată lumea vrea o diplomă, dar mulţi nu vor să se obosească la şcoală”, a spus Johannis.
Acesta a adăugat că, în principiu, nu este de acord cu introducerea bacalaureatului profesional, dar în condiţiile în care se desfăşoară învăţământul românesc, îl acceptă ca soluţie tranzitorie. "Cred că sistemul trebuie îmbunătăţit în aşa fel încât majoritatea elevilor care termină liceul să fie capabili să îşi ia bacul, aceasta e ideea de bază. Nu cum este acum, că majoritatea nu sunt în stare sa îl ia. Dar, până atunci, mai curge apă, inclusiv pe Cibin. Un sistem de învăţământ nu dă rezultate semnificativ îmbunătăţite într-o perioadă scurtă, durează 10 - 20 de ani sau mai mult şi, până atunci, trebuie să facem ceva şi cu copiii care termină liceul şi nu îşi iau bacul. Atunci, ca şi soluţie tranzitorie, bacul profesional cred că este o soluţie, dacă ne apucăm de treabă şi îmbunătăţim sistemul de învăţământ în aşa fel încât peste 12 ani sau 15 ani, absolvenţii de liceu să fie capabili să ia bacul, până atunci, cei care au ajuns din varii motive în liceu fără să aibă ce căuta acolo, să aibă şansa unei diplome de absolvire care permite încadrarea lor cu studii liceale”, a afirmat Klaus Johannis.
Acesta a fost, în perioada 1983-1997, profesor de fizică, iar apoi inspector general adjunct, respectiv inspector general, până în anul 2000, când a devenit primar.