Klaus Iohannis: "Este nevoie de solidaritate cu statele care au povara cea mai mare de dus"
alte articole
Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut joi, la finele reuniunii Consiliului European Extraordinar de la Bruxelles dedicată migraţiei, o conferinţă de presă în care a exprimat solidaritatea României cu ţările "care au povara cea mai mare de dus."
"Sâmbăta trecută au murit aproape 1000 de oameni când un vas cu migranţi, probabil ilegali, s-a scufundat în Marea Mediterană. Cu trei zile înainte, alţi 400 de oameni au murit într-un accident similar. Pentru a discuta situaţia creată ne-am întâlnit în aceasta după-amiază şi seară în Consiliul European.," a reamintit Klaus Iohannis evenimentul care a declanşat convocarea reuniuni extraordinare de joi.
Preşedintele a mai declarat că, în cadrul intervenţiei susţinute la summit, a subliniat necesitatea solidarităţii cu statele membre care au povara cea mai mare de dus şi a exprimat disponibilitatea României de a trimite mai mulţi experţi în zonă.
"În intervenţia pe care am avut-o, am subliniat necesitatea solidarităţii cu statele membre care au povara cea mai mare de dus, ţările care sunt riverane Mării Negre, am arătat importanţa şi necesitatea creşterii bugetului Frontex pentru acţiunile din zonă, faptul că noi sprijinim acest demers, am arătat că România este foarte implicată deja acum în Frontex, dar că România este dispusă, dacă se solicită, să trimită mai mulţi experţi în zonă. De asemenea, am subliniat în intervenţia mea că pe termen mediu şi lung este foarte important să se lucreze la cauza acestui fenomen, care este sărăcia din ţările din Africa. Este necesar un sprijin pe termen lung pentru a ajuta ţările din zona africană în dezvoltarea lor şi pentru a elimina, astfel, rădăcina acestui fenomen. În fine, am subliniat că este extrem de important că această chestiune să fie discutată cu ţările africane şi cu ţările arabe pentru a găsi soluţiile cele mai potrivite.", a declarat Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.
Ca şi concluzie a reuniunii de joi, potrivit preşedintelui Iohannis, Consiliul European a agreat, după mai multe ore de discuţii, un document pus între timp la dispoziţia publicului şi care se axează, în principal, pe întărirea prezenţei în Marea Mediterană, pe combaterea traficului de persoane, pe prevenirea fluxului de migraţiune ilegală şi pe întărirea internă a solidarităţii şi responsabilităţii în Uniunea Europeană.
Conform Agerpres, şeful statului a mai menţionat că la reuniunea Consiliului s-a discutat despre acţiuni în derulare şi modul în care pot fi extinse şi îmbunătăţite şi că nu s-a pus problema unei misiuni pe Marea Mediterană.
În ceea ce priveşte oferirea de azil, Iohannis a opinat că aceasta este o chestiune extrem de sensibilă deoarece nu există o legislaţie europeană în materie şi a arătat că este nevoie, prin acţiuni voluntare ale statelor membre, să se găsească soluţii atât pentru relocare, cât şi pentru reaşezarea migranţilor care vin pe diferite căi în Uniunea Europeană.
Reuniunea extraordinară a Consiliului European, convocat de Donald Tusk, a avut loc ca urmare a apelului lansat de premierul italian Matteo Renzi pentru organizarea unei reuniuni de urgenţă a liderilor statelor UE, după ce naufragiul unui pescador, survenit în weekend, s-a soldat cu moartea a circa 1000 de persoane. Într-o reuniune de urgenţă a cabinetului de la Roma, Renzi a cerut, ajutorul Uniunii Europene pentru a preveni şi combate astfel de tragedii.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.