Taiwanul cere Chinei să publice informaţiile "corecte" despre virus

Tsai Ing-wen, preşedintele Taiwanului (Getty Images)
Andrei Popescu
22.01.2020

Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a cerut miercuri Chinei să comunice informaţii „corecte” despre noul coronavirus misterios, şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să nu excludă Taiwanul din colaborarea internaţională pentru combaterea focarului, din motive politice.

După aproape o lună de minimizare a riscului, autorităţile au confirmat peste 400 de cazuri de îmbolnăvire în China, cele mai multe dintre ele în centrul oraşului Wuhan, unde virusul a apărut pentru prima dată la sfârşitul anului 2019. Nouă persoane au murit, oficial.

Virusul, despre care oficialii din domeniul sănătăţii au spus că poate fi transmis de la o persoană la alta, s-a răspândit în oraşe inclusiv Beijing şi Shanghai, cazurile fiind confirmate în SUA, Tailanda, Coreea de Sud, Japonia, precum şi Taiwan.

Taiwanul nu este membru al OMS din cauza veto-ului Partidului Comunist Chinez, care consideră insula o provincie chineză rebelă ce nu ar avea dreptul de a participa ca membru al organizaţiilor internaţionale decât dacă acceptă că face parte din China. La începutul anilor '70, Taiwanul era membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, dar a fost scos şi locul său dat Chinei comuniste într-o şocantă demonstraţie de realpolitik regizată de Henry Kissinger, la vremea respectivă secretar de stat.

Preşedintele taiwanez Tsai Ingwen, vorbind cu reporterii după confirmarea, marţi, a primului caz înregistrat în Taiwan, o femeie care se întorcea pe insulă din oraşul Wuhan, a declarat că regimul de la Beijing trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile internaţionale.

În urma epidemiei de SARS care a lovit China în 2002 şi a muşamalizării dimensiunii epidemiei, comunitatea internaţională a reuşit să voteze în 2005 Regulamentul Sanitar Internaţional, care obligă semnatarii să transmită imediat date despre epidemiile care pot afecta întreaga comunitate. China este semnatară.

Tsai a spus că speră la transparenţă şi că Beijingul va „transmite Taiwanului informaţii corecte despre virus”. „Acest lucru este benefic şi pentru oamenii din China. Credem că motivele politice nu ar trebui să fie puse deasupra salvării oamenilor”, a spus ea.

„Solicit din nou OMS să nu excludă Taiwanul din cauza factorilor politici. Taiwanul este lider în prevenirea epidemiilor la nivel mondial. Trebuie să fie un loc în cadrul OMS pentru participarea Taiwanului.”

Relaţiile dintre Taipei şi Beijing s-au deteriorat de când Tsai a preluat funcţia în 2016, deoarece preşedintele taiwanez susţine păstrarea situaţiei curente, în care insula este independentă, democratică şi stabilă - spre deosebire de China care ar dori ca insula să cadă sub controlul Partidului Comunist Chinez.

Interesul Chinei asupra Taiwanului este atât strategic - ar permite avanposturi militare care ar ajuta la controlul Pacificului - dar şi politic - libertăţile şi bunăstarea de care se bucură locuitorii insulei sunt un spin în coasta regimului despotic de la Beijing.

Biroul OMS de la Beijing nu a răspuns imediat cu comentarii, dar purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, a declarat marţi într-un e-mail către Reuters că Taiwanul a fost informat.

"Autorităţile din Taiwan, inclusiv experţi în domeniul sănătăţii, sunt informaţi prin canale transversale, precum şi prin canale legate de reglementările internaţionale de sănătate. OMS este informat că există o legătură în această privinţă."

Li Bin, adjunctul şefului Comisiei Naţionale de Sănătate din China, a declarat reporterilor de la Beijing mai devreme că experţii din Taiwan au fost invitaţi să viziteze Wuhan şi că insula a primit informaţii.

Experţii medicali din Taiwan pot participa la întâlnirile tehnice ale OMS, experţii OMS pot vizita Taiwanul pentru inspecţii, iar Taiwanul poate primi prompt informaţii de la OMS cu privire la evenimentele de sănătate publică globală, a spus Geng.

În ciuda tensiunii politice, Taiwanul şi China au legături de afaceri strânse, cu miliarde de euro investite în China de către întreprinderile taiwaneze precum Foxconn, un furnizor cheie pentru Apple.

Terry Gou, miliardarul fondator al Foxconn, şi-a sfătuit angajaţii să nu viziteze China în timpul vacanţei de Anul Nou. "Viteza de răspândire a contagiunii nu va fi mai mică decât a virusului de SARS", a spus el la o petrecere pentru Anul Nou Lunar din Taipei, referindu-se la sindromul respirator sever acut (SARS) care a izbucnit în China şi a ucis aproape 800 de persoane (cifra oficială recunoscută de regimul comunist) la nivel global în 2002 - 2003.

„Îi sfătuiesc pe toţi să nu meargă pe continent pentru această vacanţă de Anul Nou”, a mai adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor