Kilgour si Matas nominalizati la Premiul Nobel pentru Pace
focus
alte articole
David Kilgour si David Matas, doi luptatori canadieni pentru drepturile omului, au fost nominalizati la Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile lor depuse in procesul de investigare a recoltarii de organe la care sunt supusi practicantii Falun Gong in China.
Parlamentarul Boris Wrzesnewskyj a declarat ca acordarea premiului pentru Matas si Kilgour “va ajuta lumea sa realizeze ca libertatea, drepturile omului si aplicarea legii pot fi castigate prin acte pasnice determinate ale constiintei.”
“Sunt ceva ani de cand am avut placerea sa-i intalnesc si sa-i cunosc pe cei doi David, si din activitatea mea alaturi de ei este destul de clar ca acestia sunt doi barbati foarte curajosi care au luat decizia sa nu stea de-o parte observand nedreptatea ingrozitoare — ei aveau de gand sa faca ceva in legatura cu asta”, a sustinut Wrzesnewskyj marti, 16 februarie, intr-un interviu.
Fost ministru in Cabinetul canadian si procuror regal, Kilgour a fost secretar de stat pentru America Latina si Africa si secretar de stat pentru Asia Pacific. Matas este avocat pentru drepturile omului, membru al Ordinului Canadei si autorul a opt carti.
Ambii au fost castigatori in 2009 ai Premiului pentru Drepturile Omului oferit, de asemenea, de Societatea Internationala a Drepturilor Omului, in semn de recunoastere pentru eforturile lor depuse in investigarea recoltarii de organe pe viu de la practicantii Falun Gong in China, crima comisa sub supravegherea si directivele regimului comunist chinez.
Wrzesnewskyj a declarat ca datorita eforturilor celor doi, care au calatorit in 44 de tari pentru a discuta despre aceasta situatie, liderii mondiali si cetatenii globului au obtinut o mai buna intelegere asupra recoltarii ilegale de organe pe viu de la practicantii Falun Gong in China.
Pe langa publicarea a doua raporte, Kilgour si Matas au scris impreuna cartea Recoltare Sangeroasa: Uciderea Practicantilor Falun Gong Pentru Organele Lor, o carte scrisa in 2009 care prezinta in detaliu dovezi ca zeci de mii de practicanti Falun Gong au fost ucisi de regimul chinez in procesul recoltarii organelor lor — organe recoltate cu scopul de a fi comercializate.
“Ei au investigat, au intocmit rapoarte si dupa intocmirea acestora ei au continuat cu o campanie globala de informare a lumii in legatura cu ceea ce se intampla”, a declarat Wrzesnewskyj.
Kilgour si Matas au cerut tarilor sa descurajeze sau sa impiedice cetatenii lor sa mearga in China pentru transplanturi de organe. Investigatiile lor au descoperit ca multi straini bogati cauta transplanturi in China, unde un organ potrivit este gasit in doar cateva saptamani, in timp ce in alte tari acest proces dureaza de aproximativ 2-5 ani, sau mai mult.
“Noi facem comert cu China si uneori uitam de sistemul politic care exista acolo, de costul uman generat de acesta, si de cat de distructiv poate fi acel regim politic”, a declarat Wrzesnewskyj.
El considera ca Matas si Kilgour “merita in mod absolut ca restul omenirii sa le spuna multumesc” deoarece ei au aratat ca “doi oameni pot schimba ceva.”
Ceremonia de acordare a Premiului Nobel pentru Pace din 2010 va avea loc in 10 decembrie in capitala norvegiana Oslo.