Kievul cere din nou Germaniei şi aliaţilor să amplifice prezenţa în Marea Neagră

Petro Poroşenko
Petro Poroşenko (STR/AFP/Getty Images)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a reiterat apelul său ca Germania şi aliaţii să intensifice prezenţa maritimă în Marea Neagră, pentru a fi un “factor de descurajare” a Rusiei, potrivit RFE/RL.

Într-un interviu acordat grupului media german Funke în 2 decembrie, Poroşenko a susţinut că “avem nevoie de o reacţie puternică, unificată şi clară faţă de comportamentul agresiv al Rusiei”.

În plus, el a precizat că Rusia a trimis un număr mare de soldaţi de-a lungul graniţei ruso-ucrainene şi a acuzat Moscova că intenţionează să îşi extindă controlul în interiorul Ucrainei.

“Moscova încearcă să creeze un coridor terestru din regiunea Donbas către Crimeea ocupată prin blocarea [oraşelor port] Mariupol şi Berdiansk”, a susţinut Poroşenko, referindu-se la două dintre cele mai mari oraşe ucrainene de pe coasta Mării Azov.

Acuzaţiile sunt lansate după incidentul din 25 noiembrie din Marea Neagră, între Rusia şi Ucraina, când paza de coastă a Rusiei a deschis focul asupra a trei nave ucrainene, pe care le-a şi confiscat împreună cu cei 24 de membri ai echipajelor acestora.

Incidentul a amplificat tensiunile dintre Kiev şi Moscova la cel mai înalt nivel de când Moscova a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014, forţându-l pe Poroşenko să declare legea marţială pentru 30 de zile în 10 regiuni ale Ucraineni.

În plus, Kievul a precizat că restricţionează accesul bărbaţilor ruşi cu vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani pe teritoriul ţării.

Pentru a complica şi mai mult situaţia, Kremlinul a trimis rachete Pantsir-S şi un batalion de artilerie antiaeriană în peninsula ucraineană anexată de ruşi Crimeea, potrivit serviciului de presă al Districtului Militar Sudic al Rusiei. Tot săptămâna trecută, o serie de baterii de rachete S-400 au fost desfăşurate în apropierea oraşelor crimeene Feodosia, Sevastopol şi Ievpatoria.

Rusia şi Ucraina s-au învinuit reciproc pentru incidentul din Strâmtoarea Kerci, care leagă Marea Neagră şi Marea Azov.

Moscova a închis strâmtoarea pentru întreg traficul maritim în timpul acelui incident şi Kievul a precizat că ruşii blochează traficul comercial ucrainean către şi dinspre Mariupol şi Berdiansk.

Liderii occidentali – inclusiv toţi membrii grupului G7 – au cerut Rusiei să îi elibereze pe cei 24 de marinari ucraineni şi să returneze Kievului navele confiscate.

Oana Lungescu, purtătoare de cuvânt a NATO, a declarat după ce Poroşenko a lansat primul său apel pentru o prezenţă maritimă occidentală mai puternică în Marea Neagră că “deja există numeroase nave NATO în Marea Neagră şi vom continua să evaluăm prezenţa noastră în regiune”.

De asemenea, Poroşenko a cerut suspendarea construirii gazoductului rusesc Nord Stream 2 între Rusia şi Germania şi care trece pe sub Marea Baltică – o noţiune care recent a căpătat suport vocal din partea Washingtonului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe