Putin a discutat pe scurt cu Trump despre conflictul maritim cu Ucraina

Donald Trump, Vladimir Putin
Donald Trump, Vladimir Putin (Mikhail Klimentyev/AFP/Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a precizat că a discutat cu omologul său american Donald Trump despre recenta confruntare navală în Marea Neagră între navele ucrainene şi ruseşti.

Putin a oferit puţine detalii privind conversaţia, care a avut loc sâmbătă în marja summitului G20 din capitala argentiniană Buenos Aires, potrivit RFE/RL.

“Am discutat în trecere. I-am răspuns la întrebările privind incidentul din Marea Neagră”, a fost citat Putin afirmând.

“El are poziţia sa, eu o am pe a mea”, a mai precizat Putin, adăugând că niciunul dintre ei nu şi-a schimbat poziţia în urma scurtei discuţii.

Casa Albă a confirmat faptul că Trump şi Putin au discutat în timpul unei cine la care au participat diverşi lideri mondiali.

“Aşa cum se întâmplă la evenimente multilaterale, preşedintele Trump şi Prima Doamnă au avut o serie de conversaţii neoficiale cu lideri mondiali la cina de noaptea trecută, inclusiv cu preşedintele Putin”, a afirmat Sarah Huckabee, secretar de presă al Casei Albe, într-o declaraţie publicată în 1 decembrie.

Înaintea summitului, Trump a anunţat că nu va desfăşura o întâlnire oficială bilaterală cu Putin, citând incidentul de săptămâna trecută din Strâmtoarea Kerci, în timpul căruia Rusia a deschis focul asupra a trei nave ucrainene, pe care le-a capturat ulterior împreună cu cei 24 de membri ai echipajelor acestora.

Incidentul din 25 noiembrie a fost prima confruntare militară directă între cele două ţări de când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014.

Discutând cu reporterii, Putin a susţinut că este necesară o întâlnire oficială cu Trump.

“Este un fapt nefericit că nu putem avea o întâlnire în format total. Cred că este mare nevoie de o astfel de întâlnire, pe tema stabilităţii strategice, în special după ce [Trump] a anunţat că SUA plănuieşte să se retragă din Tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară”, a precizat Putin.

Trump a anunţat recent că va retrage SUA dintr-un tratat vechi de 31 de ani, care a eliminat o întreagă clasă de rachete şi care este considerat a fi un punct de cotitură pentru stabilitatea strategică dintre Washington şi Moscova.

Săptămâna trecută, Ucraina a anunţat introducerea legii marţiale în 10 dintre regiunile sale. După aplicarea acelei măsuri, trupele ucrainene au săpat tranşee şi şi-au umplut rucsacii cu raţii de urgenţă, pregătindu-se pentru posibile ciocniri armate cu Rusia, potrivit Express.co.uk.

În plus, vineri, Kievul a precizat că restricţionează accesul bărbaţilor ruşi cu vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani pe teritoriul ţării.

De asemenea, Kremlinul a trimis rachete Pantsir-S şi un batalion de artilerie antiaeriană în peninsula ucraineană anexată de ruşi Crimeea, potrivit serviciului de presă al Districtului Militar Sudic al Rusiei. Tot în această săptămână, baterii de rachete S-400 au fost desfăşurate în apropierea oraşelor crimeene Feodosia, Sevastopol şi Ievpatoria.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a avertizat că ţara sa se confruntă acum cu posibilitatea unui război total cu Rusia, în timp ce omologul rus, Vladimir Putin, a declarat că este vorba doar de un „mic incident”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe