G7 declară „nejustificată” confiscarea navelor ucrainene de către Rusia

Navele ucrainene Donbas şi Korets navighează în Marea Azov în apropierea Peninsulei  Crimeea (Captură Foto)
Andrei Popescu
01.12.2018

Grupul G7 de naţiuni industrializate a declarat că gestul Rusiei de a captura trei nave ucrainene a fost „nejustificat” şi a cerut eliberarea celor 24 de marinari ucraineni reţinuţi împreună cu navele, afirmând că impasul „a amplificat tensiunile în mod periculos”.

Într-o declaraţie publicată vineri, miniştrii de externe ai Marii Britanii, Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Japoniei şi SUA, precum şi înaltul reprezentant al UE, au cerut Rusiei „să elibereze echipajul şi navele reţinute şi să se abţină de la a submina trecerea legală prin Strâmtoarea Kerci”.

„Nu există nicio justificare pentru utilizarea forţei militare ruseşti împotriva navelor ucrainene şi a personalului maritim”, a precizat declaraţia.

G7 a cerut „cumpătare, respectarea legii internaţionale şi prevenirea oricărei escaladări ulterioare a tensiunilor”.

Grupul a reiterat că „nu recunoaşte, şi nu o va face niciodată, anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia”, în timp ce a reconfirmat suportul său „neabătut pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.

Ucraina a impus legea marţială în zece regiuni ale sale, majoritatea învecinându-se cu Rusia sau Marea Azov, după recenta confruntare maritimă. Este pentru prima dată când Kievul ia o astfel de măsură de când Rusia a anexat Crimeea în martie 2014.

Liderii occidentali au criticat Rusia şi au cerut eliberarea marinarilor ucraineni.

Rusia a trimis rachete Pantsir-S şi un batalion de artilerie antiaeriană în peninsula ucraineană anexată de ruşi, Crimeea, potrivit serviciului de presă al Districtului Miliar Sudic al Rusiei.

De altfel, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a avertizat că ţara sa se confruntă acum cu un posibil război total cu Rusia, în timp ce omologul rus, Vladimir Putin, a declarat că este vorba doar de un „mic incident”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor