Kiev: marş la aniversarea naşterii liderului naţionalist Stepan Bandera

Demonstraţie care marchează 107 ani de la naşterea liderului naţionalist ucrainean Stepan Bandera - 1 ianuarie 2016
Demonstraţie care marchează 107 ani de la naşterea liderului naţionalist ucrainean Stepan Bandera - 1 ianuarie 2016 (GENYA SAVILOV/AFP/Getty Images)

Pe 1 ianuarie peste o mie de persoane au participat la un marş de aniversare a naşterii liderului naţionalist ucrainean Stepan Bandera în Kiev.

Scandând "Glorie Ucrainei!" demonstranţii au purtat steagurile mişcării naţionaliste interbelice - roşu şi negru - precum şi cele ale partidului Svoboda, de dreapta.

Bandera a condus Organizaţia Naţionaliştilor Ucraineni în prima parte a secolului trecut. Condamnat de polonezi pentru încercarea de asasinare a lui Bronislaw Peratsky, Ministrul de Interne al Poloniei - primeşte o sentinţă de închisoare pe viaţă. Este eliberat de nazişti, după invadarea Poloniei. Colaborează cu germanii împotriva Uniunii Sovietice şi, după război, ajunge la München, unde, pe 15 octombrie 1959 este omorât cu ajutorul unui pistol cu cianură de către un asasin - Bogdan Stashinsky - trimis aparent de KGB.

Există controverse referitoare la motivul asasinării sale tardive.

În Ucraina Bandera este considerat un erou al luptei pentru independenţă, deşi în Polonia, Rusia şi Israel este considerat criminal de război şi colaborator nazist.

Bandera a fost decorat de fostul preşedinte ucrainean Victor Yuschenko, adus la putere de Revoluţia Oranj, iar decoraţia a fost retrasă de Victor Ianukovici, în prezent refugiat la Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe