Rusia va impune un embargou alimentar împotriva Ucrainei începând cu 1 ianuarie

Premierul ucrainean Dmitri Medvedev a semnat un decret în privinţa introducerii unui embargou alimentar împotriva Ucrainei ca răspuns la decizia Kievului de a se alătura sancţiunilor impuse împotriva Rusiei, a raportat luni agenţia de ştiri Interfax.
Premierul rus Dmitri Medvedev.
Premierul rus Dmitri Medvedev. (JOHANNES EISELE / AFP / Getty Images)

“Începând cu 1 ianuarie 2016, Rusia va extinde măsurile economice împotriva Ucrainei datorită faptului că aceasta s-a alăturat sancţiunilor aplicate de Uniunea Europeană şi Statele Unite împotriva Rusiei”, a susţinut Medvedev la o întâlnire desfăşurată luni cu vicepremierii ţării.

În august 2014, Moscova a impus o interdicţie asupra unei game largi de importuri de produse alimentare din UE, SUA, Norvegia, Canada şi Australia ca răspuns la sancţiunile occidentale aplicate împotriva Rusiei datorită rolului său în conflictul ucrainean.

În iunie, conducerea de la Moscova a prelungit interdicţia pentru încă un an, după prelungirea sancţiunilor împotriva Rusiei de către liderii occidentali, conform Moscow Times.

În august 2015, Kremlinul a extins embargoul alimentar asupra Albaniei, Muntenegrului, Islandei şi Liechtensteinului datorită rolului lor în sancţiunile împotriva Rusiei.

Referitor la Ucraina, Rusia a declarat că va aplica condiţii speciale de embargou, care ar intra în vigoare în cazul în care Kievul este de acord cu o asociere economică cu UE, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2016.

Premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a estimat că pierderile pricinuite de embargoul rusesc în 2016 se vor ridica la 600 milioane de dolari, a raportat luna trecută ziarul RBC.

Săptămâna trecută, preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret de suspendare a unui acord pentru o zonă de liber schimb între Rusia şi Ucraina. Măsura respectivă va intra de asemenea în vigoare la 1 ianuarie 2016.