Kerry şi Lavrov sunt încrezători cu privire la planul pentru pace în Siria

Secretarul de stat John Kerry (Sean Gallup / Getty Images)
Epoch Times România
16.05.2013

Statele Unite şi Rusia cred că vor convoca în curând negocierile de pace pentru a pune capăt violenţelor din Siria. Este aşteptat ca Adunarea Generală să adopte miercuri o rezoluţie ce va condamna vărsarea continuă de sânge din Siria, în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Secretarul american de stat John Kerry a declarat la o conferinţă comună de presă din Suedia că atât el cât şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov sunt "foarte plini de speranţă" că planurile de a organiza o conferinţă de pace în iunie la Geneva vor progresa.

Lavrov a fost de acord, afirmând că Moscova şi Washingtonul încearcă să mobilizeze sprijinul pentru negocieri din partea guvernului şi a opoziţiei din Siria, precum şi din partea altor ţări preocupate de situaţie.

Kerry a afirmat că iniţiativa pentru pace se bazează pe o propunere anunţată anul trecut pentru crearea unui guvern de tranziţie în Siria care să deţină "o autoritate executivă deplină şi de comun acord" – o formulare ambiguă care nu clarifică în mod deliberat viitorul rol al preşedintelui Bashar al-Assad.

Votul ONU

Tot miercuri, Adunarea Generală a ONU va vota o rezoluţie fără caracter obligatoriu, care condamnă autorităţile siriene şi acceptă Coaliţia Naţională Siriană de opoziţie ca parte a unei potenţiale tranziţii politice.

Rezoluţia, elaborată de Qatar, evidenţiază acceptarea internaţională pe scară largă a CNS ca reprezentant legitim al poporului sirian.

Rezoluţia cere ca Siria să acorde acces gratuit unei echipe a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru a investiga acuzaţiile privind o presupusă utilizare de arme chimice. Acea echipă - autorizată de Secretarul General al ONU Ban Ki-Moon - este gata de acţiune, dar Siria nu le-a permis accesul în ţară.

Rusia se opune rezoluţiei, dar diplomaţii susţin că documentul este de aşteptat să câştige mai mult sprijin decât o rezoluţie anterioară a Adunării Generale, care a fost adoptată în august anul trecut.

Între timp, rebelii sirieni au lansat miercuri un atac coordonat asupra închisorii principale din nordul oraşului Alep, în încercarea de a elibera sute de adversari guvernamentali deţinuţi acolo.

Observatorul sirian pentru Drepturile Omului cu sediul în Marea Britanie a declarat că luptătorii anti-guvernamentali au detonat două maşini capcană în faţa complexului, înainte de a-l lua cu asalt.

Observatorul a mai menţionat că se crede că închisoarea centrală din Alep ar conţine aproximativ 4 000 de prizonieri, inclusiv islamişti şi infractori obişnuiţi.

Diverşi sirieni şi o companie de monitorizare a Internetului din SUA au declarat că Siria se confrunta cu o pană de Internet la nivel naţional. Este a doua oară când se întâmplă asta în două săptămâni.

Renesys Corp cu sediul în SUA a declarat că Siria nu a mai avut acces la Internet de miercuri dimineaţă, la ora 10:00 ora locală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor