Kerry şi Lavrov sunt încrezători cu privire la planul pentru pace în Siria
alte articole
Statele Unite şi Rusia cred că vor convoca în curând negocierile de pace pentru a pune capăt violenţelor din Siria. Este aşteptat ca Adunarea Generală să adopte miercuri o rezoluţie ce va condamna vărsarea continuă de sânge din Siria, în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Secretarul american de stat John Kerry a declarat la o conferinţă comună de presă din Suedia că atât el cât şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov sunt "foarte plini de speranţă" că planurile de a organiza o conferinţă de pace în iunie la Geneva vor progresa.
Lavrov a fost de acord, afirmând că Moscova şi Washingtonul încearcă să mobilizeze sprijinul pentru negocieri din partea guvernului şi a opoziţiei din Siria, precum şi din partea altor ţări preocupate de situaţie.
Kerry a afirmat că iniţiativa pentru pace se bazează pe o propunere anunţată anul trecut pentru crearea unui guvern de tranziţie în Siria care să deţină "o autoritate executivă deplină şi de comun acord" – o formulare ambiguă care nu clarifică în mod deliberat viitorul rol al preşedintelui Bashar al-Assad.
Votul ONU
Tot miercuri, Adunarea Generală a ONU va vota o rezoluţie fără caracter obligatoriu, care condamnă autorităţile siriene şi acceptă Coaliţia Naţională Siriană de opoziţie ca parte a unei potenţiale tranziţii politice.
Rezoluţia, elaborată de Qatar, evidenţiază acceptarea internaţională pe scară largă a CNS ca reprezentant legitim al poporului sirian.
Rezoluţia cere ca Siria să acorde acces gratuit unei echipe a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru a investiga acuzaţiile privind o presupusă utilizare de arme chimice. Acea echipă - autorizată de Secretarul General al ONU Ban Ki-Moon - este gata de acţiune, dar Siria nu le-a permis accesul în ţară.
Rusia se opune rezoluţiei, dar diplomaţii susţin că documentul este de aşteptat să câştige mai mult sprijin decât o rezoluţie anterioară a Adunării Generale, care a fost adoptată în august anul trecut.
Între timp, rebelii sirieni au lansat miercuri un atac coordonat asupra închisorii principale din nordul oraşului Alep, în încercarea de a elibera sute de adversari guvernamentali deţinuţi acolo.
Observatorul sirian pentru Drepturile Omului cu sediul în Marea Britanie a declarat că luptătorii anti-guvernamentali au detonat două maşini capcană în faţa complexului, înainte de a-l lua cu asalt.
Observatorul a mai menţionat că se crede că închisoarea centrală din Alep ar conţine aproximativ 4 000 de prizonieri, inclusiv islamişti şi infractori obişnuiţi.
Diverşi sirieni şi o companie de monitorizare a Internetului din SUA au declarat că Siria se confrunta cu o pană de Internet la nivel naţional. Este a doua oară când se întâmplă asta în două săptămâni.
Renesys Corp cu sediul în SUA a declarat că Siria nu a mai avut acces la Internet de miercuri dimineaţă, la ora 10:00 ora locală.