Jurnalist german reţinut în Siria, cel mai periculos loc pentru reporteri
Armin Wertz, un jurnalist german ce a intrat în Siria pentru a raporta conflictul, a fost reţinut şi se află în custodia guvernului sirian. Reţinerea sa are loc după eliberarea unui alt jurnalist german, Billy Six, în luna martie 2013.
Wertz a trimis un mesaj unui prieten că probabil va fi transferat în oraşul de coastă Latakia, care este o fortăreaţă a forţelor lui Assad, conform Comitetului pentru Protejarea Jurnaliştilor (CPJ), o organizaţie nonprofit, independentă şi cu sediul în New York ce promovează libertatea mondială a presei.
Siria, răvăşită de cei doi ani de război civil, a fost listată ca fiind cea mai mortală ţară pentru jurnalişti în 2012, conform CPJ. Organizaţia a raportat că 28 de jurnalişti au fost ucişi în luptă sau au fost vizaţi pentru asasinare de către forţele guvernului sau ale opoziţiei siriene în 2012.
Sherif Mansour, coordinator al CPJ pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, a spus: “Guvernul sirian trebuie să elibereze imediat toţi jurnaliştii străini aflaţi în custodia lor. Toate părţile acestui conflict trebuie să ţină minte că jurnaliştii sunt civili şi nu trebuie să fie vizaţi pentru munca lor.”
Wertz lucra ca şi jurnalist independent cu baza în Indonezia şi încerca să raporteze despre războiul din Siria.
Prima dată el a informat un prieten, printr-un mesaj text trimis cu peste o săptămână în urmă, că este reţinut la o secţie de poliţie în oraşul nord-vestic Alep, a raportat ziarul berlinez Tagesspiegel.
Wertz a lucrat pentru Tagesspiegel în trecut. Ziarul a spus că nu este clar de ce este reţinut Wertz, dar CPJ raportează că el a intrat în Siria din Turcia fără permisiunea guvernului sirian.
Tagesspiegel a raportat de asemenea că experimentatul reporter de război a trimis un al doilea mesaj duminică, 12 mai 2013, cerând că detenţia sa să fie făcută publică. În primul său mesaj, conform CPJ, el a cerut prietenului său ca mesajul să rămână confidenţial.
Ministerul german de Externe a spus luni că este conştient de detenţia raportată a unui cetăţean german în Alep şi că lucrează de urgenţă pentru a rezolva situaţia.
Billy Six, un alt jurnalist german, a fost reţinut timp de 12 săptămâni de către guvernul sirian înainte de eliberarea sa în martie 2013.
Six se afla în drum spre Hamas când soldaţii sirieni au coborât de pe panta unui deal şi l-au forţat să stea cu faţa la pământ, în noroi şi fiind înconjurat de soldaţi, conform unui raport de ştiri AP publicat în martie 2013.
Diplomaţii ruşi din Damasc au ajutat la eliberarea sa, la acea vreme Six întâlnindu-se cu reporterii şi discutând în detaliu despre experienţa captivităţii sale în mâinile guvernului sirian.
“El a fost că a fost încătuşat şi condus într-o tabără militară. De acolo a fost dus într-o închisoare în provincia centrală Hama, unde a fost ţinut timp de 12 zile. În timpul interogatoriilor el era legat la ochi şi de câteva ori gardienii l-au ameninţat cu bătaia.”
“Six a spus că a auzit cum alţi deţinuţi erau torturaţi noaptea şi ulterior a văzut pete de sânge pe holurile închisorii. În cele din urmă, a spus jurnalistul, paşaportul său german a fost probabil cel care l-a salvat de la astfel de abuzuri.”
“El a fost întemniţat în închisoarea din Hama timp de 12 zile, apoi transportat în Damasc, capitala siriană. În timpul detenţiei sale, anchetatorii săi l-au acuzat că este terorist sau spion.”
Six a spus că el a încercat să creeze o relaţie cu administratorii închisorii şi anchetatorii săi şi că, deşi aceştia l-au ameninţat, niciodată nu au pus în aplicare ameninţările.
El ştia că oamenii din afară lucrează pentru eliberarea sa, în special când gardienii i-au oferit 8 felii de pâine dintr-o dată şi l-au lăsat să se spele pentru prima dată.
Apoi, ei i-au înapoiat dnului Six paşaportul, l-au urcat într-o maşină şi i-au spus că îl trimit înapoi în Germania.
Paul Wood, corespondent BBC pentru Orientul Mijlociu, a raportat din Siria. El a raportat despre conflictele din Afganistan, Irak, Libia, Darfur, zona Balcanilor, Cecenia, dar a spus că situaţia din Siria este cea mai dificilă pe care a întâlnit-o, conform CPJ.
CPJ a susţinut că guvernul sirian a început încercările sale de a bloca raportarea independentă de ştiri în 2011 când revolta a început să se transforme prima dată într-un război.
Atunci, autorităţile au început să expulzeze sau să refuze accesul a zeci de jurnalişti internaţionali. Cetăţenii-jurnaliştii precum Al-Tarsha, 17 ani, au jucat un rol major în răspândirea ştirilor despre conflictul sirian către lumea exterioară.
Al-Tarsha a filmat ciocniri armate şi mobilizări militare în Siria. El a postat filmările sale pe pagina sa de Facebook. El a fost ucis într-un atac cu obuze de mortiere în timp ce filma în Homs. Al-Tarsha a fost cea de-a patra victimă media în Homs în cursul unei săptămâni, conform CPJ.
Se pare că, fara sau cu permisiunea guvernului sirian, jurnaliştii continuă să se îndrepte spre frontul sirian.
“Când jurnaliştii unei ţări sunt reduşi la tăcere, poporul ţării este redus la tăcere”, a scris CPJ, adăugând că prin protejarea jurnaliştilor se protejează şi libertatea de exprimare şi democraţia.